Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum wardii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: środa, 1 października 2008 19:42:19
Witam,

Chciała bym przedstawić jeden z kilku moich ulubionych gatunków: Paphiopedilum wardii. Jest to gatunek mający swe siedlisko w Chinach i północnej Birmie. Rośnie na klifowych zboczach na wysokości 1200 do 1500 metrów. Jak dla mnie jest to bezproblemowy storczyk. Lubi chłód i ciemne stanowisko - więc jest mało wymagający, a bardzo wdzięczny. Roślina jest nieduża (rozpiętość rozety ok. 22 cm), a kwiat ma wielkość ok.10 centymetrów. U mnie kwitnie już ponad 3 tygodnie

Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 1 października 2008 21:33:58

Witam,

no tak, Ola to kolejny przypadek osoby "zarażonej przeze mnie" storczykomanią. A jeszcze rok temu miała tylko jedną hybrydę phalaenopsis.

A P.wardii nabiera uroku i okazuje swoją elegancję po dłuższym mu się przyglądaniu... znam z autopsji ...

Ola, gratuluję kwitnienia i tak dalej trzymać

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Yx
E-mail:  
Data: środa, 1 października 2008 22:33:16
Ah, kto by pomyślał pani Grażyno, że pani też kiedyś miała tylko jednego phalenopsisa.... (pozdrawiam)

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 1 października 2008 22:43:12

Pudło! jednego to miałam miltoniopsisa

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Yx
E-mail:  
Data: piątek, 3 października 2008 21:45:18
No tak 10 lat temu kiedy pani zaczynała nie było zbyt dużego wyboru.
Ale teraz tyle pięknych okazów,cóż kiedy wiedze czerpie się od tak wspaniałego storczykarza jakim jest pan Piesik,pewno gdyby nie dobre rady i zalecenia nadal byłaby pani na etapie "wyprawiania kolejnych gongora galeata na niebiańskie łąki"- jak to pani kilka lat temu świetnie ujęła.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl