Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne celebensis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 5 września 2008 22:49:39

Kupiłem tą roślinę jako sp 9 miesięcy temu z resztkami pędów kwiatowych niestety transport je dobił, sprzedawca doniósł że była podpisana Coelogyne roempleri, takiej nazwy nie znalazłem, najbliżej pasowała rumphii i tak zostało do niedawna.

Roślina wydała trzy przyrosty dosyć późno i trzymana w domu przy jak sądzę za małym naświetleniu postanowiła zakwitnąć tylko na jednym z nich. Kwiat wydał mi się ogromny i zacząłem poszukiwania, w ruch poszła miarka, google i Jurek ;-) Pomiary porównując z kluczem doprowadziły do Coelogyne celebensis, i co mi się rzadko zdarza - wszelkie długości na moim kwiatku były z maksymalnych limitów literaturowych ;-) Jak na jedynaka przystało wykarmiony porządnie ;-)

Coelogyne celebensis J.J.Sm. 1917 to większa krewniaczka speciosy, mam obie w kwiatach - różnica jest znacząca, tym bardziej, że celebensis nieco szerzej się otwiera. Nazwę zawdzięcza regionowi, z którego pochodzi – Celebes = Sulawesi – jednej z większych wysp (11 miejsce na świecie) położonej w Indonezji. Zamieszkuje tereny wiecznie zielonych lasów równikowych, często na skraju w pobliżu dróg, od poziomu morza do 1000m n.p.m. Okres kwitnienia luty marzec widocznie pasuje do angielskiego września ;-)

Kwiat powinien utrzymać się w dobrej kondycji 5-7 dni, ale niebawem potem na bardzo cienkim powoli wydłużającym się pędzie powinien pojawić się kolejny (maksymalnie do 8 sztuk). Bardzo ciekawą cechą jest fakt, że warżka chwilę po otwarciu bywa żółta do pomarańczowej, natomiast już następnego dnia przybiera ciemniejszy odcień brązu.

A wygląda to tak:

21.07.08

30.08.08

01.09.08

Byłem ciekaw co tam w środku

Następnego dnia myślałem, że ktoś mi podmienił rośliny

miarka co by nie było, że wymyślam, że taki duży

Pozdrawiam serdecznie

Piotr Markiewicz

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: niedziela, 7 września 2008 19:51:38
Nikt Twojej rośliny nie chwali, to ja pochwalę, zanim się zniechęcisz do kelogyn
Tak wygląda mój archiwalny "materiał porównawczy"

Po lewej rumphii, po prawej celebensis. Jak widać - identycznej wielkości, jedynie warżki bardzo różne w proporcjach
Pzdr Jurek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 września 2008 01:12:55
Dzięki!!

No eksponaty jak z zielnika z wypraw odkrywczych 200 lat temu

No i dalej co najważniejsze służą.

Hehe na wyspach chwalą, a nawet na Costa Rice Tu widocznie wszyscy mają dosyć moich prezentacji.
Napiszę tak, niech sami zaczną robić swoje Ci co oglądają i co mają co pokazać - a trochę takich osób przecież jest, będzie większy wybór i więcej osób trafi na swoje gusta. A jak komuś się np kwiat nie podoba to przecież też można napisać, nie chodzi tu o to kto nazbiera najwięcej achów... hm fajne są liczniki osób odwiedzających temat - przynajmniej wiadomo ile osób wtedy to obejrzało tak naprawdę...

To może z Bulbami sobie narazie odpuszczę (choć może i nie) ale z Coelogyn pewnie jeszcze w tym roku coś pokażę

I will be beck

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: poniedziałek, 8 września 2008 06:45:30
Podoba się, podoba, spokojnie . Ja aż zaniemówiłam z wrażenia, ale weekend ma swoje prawa i czasu wciąż brakuje, ale skoro tak szeroko jest pokazywana....

Ciekawa jest ta zmiana barwy warżki, ale marzyłoby mi się kilka kwiatów na różnym etapie rozwoju .

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: poniedziałek, 8 września 2008 09:33:10
Kwiat jest wspaniały - lubię oglądać i podziwiać okazy, których sama nigdy nie będę miała. Gratuluję i chętnie będę podziwiać kolejne ciekawe kwitnięcia !
Razem z mężem /po ponad rocznej przerwie spowodowanej wcześniejszymi niepowodzeniami, ale bogatsi o doświadczenia i wiedzę zdobytą na różnych stronach storczykowych i z książek/ rozpoczęliśmy nową przygodę ze storczykami . Mam nadzieję, że tym razem uda nam się doczekać nie tylko kolejnych kwitnień , ale i dobrej kondycji naszych storczyków przez następne lata.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 9 września 2008 09:35:38
Panie Piotrze!
Kwiat jest zjawiskowo piękny!(oddaje całą elegancję i niesamowite zestawienie kolorów dla orchidei) - gratulacje i pozdrowienia z Kielc!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl