Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cirrhopetalum umbellatum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 3 sierpnia 2008 23:53:22
Cirrhopetalum umbellatum ma niezliczoną ilość synonimów, w XVIII wieku było nawet zakwalifikowane przez Forstera jako Epidendrum a kilka lat później nawet Cymbidium – nie wnikając w tamte czasy oczywiście jest to typowe Cirhhopetalum z długim pędem i parasolkowatym kwiatostanem. Jest dosyć szeroko występującym ‘wyspiarzem’ poza terenami Afryki i Australii można go spotkać na Madagaskarze, Filipinach, Nowej Gwinei, Nowej Kaledonii, Fidżi, Tahiti, Guamie, od terenów nizinnych do 1700 m n.p.m. czyli znosi warunki od ciepłych do umiarkowanych.

Moją roślinę trzymam w wiszącej doniczce na wschodniej wystawie mocno przesycha między podlewaniami, i w sumie od chyba lutego wogóle nie wyglądało aby cokolwiek miało ani przyrosnąć ani zakwitnąć, tak wegetowała do niedawna, razem z dwoma pędami pokazały się również przyrosty. Niestety nie zanotowałem jak długo kwitło, ale chyba około 2 tygodni, co jest niezłym rezultatem, zapach był niezbyt przyjemny, ale wielkość kwiatów każdy około 4-5cm długi robiła wrażenie. Niestety tak jak Bulbophyllum eberhardtii, które zostawione na parę dni o niemal gotowych do kwitnienia kilku pędach zasuszyło/zagniło je (zostawiając mi jedynie jeden na pocieszenie…, tak i tu drugi pęd zrobił to samo. Nie wiem dalej co jest tego przyczyną czy nagłe różnice temperatury, nasłonecznienia, spadki wilgoci – prawdopodobnie któreś z nich lub wszystkie razem… No ale „lepszy rydz niż nic” ;-)

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2008 19:42:00
Slicznocha!

Autor: B.Kalinowska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2008 20:01:54
Panie Piotrze,
"rydz" jest rewelacyjny. Świetna roślina a kwiatki odjazdowe-zarówno kształt jak i kolor.
Proszę pokazać jeszcze jakieś inne storczyki,które tak kwitnąco "wegetują" u Pana.
Pozdrawiam serdecznie
Basia

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: poniedziałek, 4 sierpnia 2008 20:16:50
W niedzielę zbierałam rydze ale takiego CUDA nie było! Proszę podać las, gdzie takie rosną, nie będę żałować kopytek, polecę. Gratuluję, prześliczna!

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: niedziela, 30 sierpnia 2009 11:09:03
Właśnie rozpoczęło bujne kwitnienie na moim parapecie Cirrhopetalum umbellatum. Kupione niedawno z dwoma pędami kwiatowymi, które początkowo rosły, a póżniej z dnia na dzień zaschły, zaschły też póżniejsze dwa, które wyrosły w moich warunkach(historia podobna jak u Pana Piotra). No i nastąpił wysyp pędów kwiatowych, bo naliczyłam ich 7 - zapowiada się wesoło. Oprócz nich pojawiają się nowe przyrosty. Kwiaty u mnie są odrobinę mniejsze- osiągają długość 4 cm. Nieprzyjemnie pachną, ale podoba mi się wybarwienie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl