Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Blc. Island Charm
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 29 lipca 2008 20:17:31
Tak z rozpędu jeszcze - ładna i ciekawa hybryda : Blc. Island Charm. Kwitnie drugi raz, kwiaty bardzo ładne i pachnące jakby cytrynowo . Ciekawa , bo kwiaty są typu "peloric" czyli płatki okółka zewnętrznego są dłuższe niż płatki okółka wewnętrznego ( łatwiej obejrzeć niż to opisać ).

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: środa, 30 lipca 2008 11:07:32
Jest po prostu przepiekna Zazdroszcze takich kwitnien...

Pzodrawiam

Autor: Wiktor
E-mail: kousa@wp.pl
Data: środa, 30 lipca 2008 15:07:42
Moje kolory!! Gratuluję!!!

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 30 lipca 2008 15:53:30
Mmm, śliczności i jakie obfite kwitnienie !

pozdrawiam
Sandra

Data: środa, 30 lipca 2008 20:28:49
To ta od Ciebie ! Jaki sprzedawca takie kwiaty
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Maria
E-mail: maria.k55@02.pl
Data: czwartek, 31 lipca 2008 10:47:43
Blc piękna jak i wszystkie rośliny,które Pan prezentuje.Mam ogromną prośbę,czy może Pan zdradzić tajniki uprawy tzn:czy stoi w mieszkaniu czy na zewnątrz,jak często podlewana i czym,oraz warunki świetlne.Ja zaczęłam swoją przygodę storczykową od blc. 3 lata temu,mam ich 8 szt. ale owoc mojej hodowli mizerny,brak kwitnienia,plamy na młodych przyrostach,pseudobulwy te które są płożą się,będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.Maria

Data: piątek, 1 sierpnia 2008 14:41:42
Tak w wielkim skrócie... . Lato spędzają w ogrodzie ( teraz w szklarence) , a zimę na parapecie w mieszkaniu. Latem podlewam gdy tylko przeschnie podłoże ( w upały nawet codziennie), a zimą przeciętnie raz w tygodniu zraszam podłoże. Nie należy moczyć całych roślin, a szczególnie młodych przyrostów. Intensywnie podlewamy rośliny tylko w okresie wzrostu młodych korzeni. Jeżeli pojawiają się plamy to jest zbyt mokro w zbyt niskiej temperaturze. Powinien być zapewniony ruch powietrza, zapobiega to rozwojowi chorób grzybowych. U mnie latem "chodzi" duży wentylator. Światło : od 2500 do 7000 fc w zależności od miejsca. Jeżeli liście mają kolor jasno zielony to światło jest wystarczające, jeżeli liście mają kolor ciemno zielony to światła jest zbyt mało.

pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl