Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphinia cristata
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: poniedziałek, 21 lipca 2008 14:47:35
Witam,
Paphinia cristata ([Lindley]Lindley 1843)trafiła do mnie przypadkowo. Podobała mi się, ale informacje na temat trudności uprawy, podawane także na tym forum, nie były zachęcające. To co dostałam, to były 2 pseudobulwy- jedna malutka, bezlistna i druga dorosła z dwoma podmarniałymi liśćmi. Jęknęłam na sam widok i wcisnęłam małą doniczkę w kąt na półce, coby się nie stresować . Ale storczyk nie miał zamiaru paść. Przy dorosłej pseudobulwie pojawił się nowy przyrost i szybko rósł. Wyciągnęłam storczyka bliżej zasięgu rąk i zaczęłam dbać o większą wilgotność podłoża. Nowa pseudobulwa szybko dorosła, a u nasady poprzedniej pojawiły się dwie zielone nitki. Myślałam, że to korzenie, ale okazały się pędami kwiatowymi.
Właśnie otworzył się pierwszy kwiat.

Kwiat jest odwrócony i ma 8cm średnicy.

Cała roślina.

A tak powinien wyglądać ułożony prawidłowo

Jeszcze raz ta sama sztuczka.

Szczegółowe warunki uprawy są podane na tej stronie w dziale 'Storczyki A-Z'.
Moja Paphinia rośnie w sphagnum, ale wierzchnią warstwę stanowią drobne kamyczki, które chronią przed zagniwaniem i nowe przyrosty i pędy kwiatowe. Dziś znalazłam wybijający kolejny pęd kwiatowy. Sam kwiat dla mnie to prawdziwe cacuszko. Zdjęcia trochę ciemne, bo pogoda jaka jest każdy widzi. U mnie leje od wczoraj

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: poniedziałek, 21 lipca 2008 15:58:49
Ależ cudo!! Gratuluję!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: wtorek, 22 lipca 2008 07:22:22
Witam,
Jest śliczna. Kolor wyrazisty, jak lubię, a roślinka do tego niewielka. Myślę, że jeszcze ją gdzieś zmieszczę . Zostaje wpisana na listę .
Pozdrawiam
Ania

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 22 lipca 2008 12:55:57
Szczere gratulacje

To rzeczywicie prawdziwa perelka. Ja na poczatku mojej przygody ze storczykami dalem sie skusic na mini sadzonke - oczywiscie padla szybciej niz wypuscila kolejny lisc ale moze teraz.. pora sprobowac raz jeszcze.

Pozdrawiam serdecznie

Piotr M

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 22 lipca 2008 13:35:41
Pani Mario!
Kwiat "powala z nóg"!!! - jest prześliczny! - gratulacje! "Zachorowałem" na tę roślinę(lubię u storczyków duże kwiaty) - pozdrawiam serdecznie z Kielc!

Data: wtorek, 22 lipca 2008 14:27:52
Panie Jarku,
Ten kwiat wielkością zupełnie nie pasuje do całej rośliny, chociaż może na zdjęciach tego tak bardzo nie widać. Wygląda jak przyczepiony, albo z innej bajki. Zrobię jeszcze zdjęcia jak rozwiną się kolejne kwiaty. Trzeci pęd jest jeszcze mały i trzeba będzie trochę poczekać na kolejne kwiaty.

Dziękuję za miłe słowa pod adresem storczyka

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 22 lipca 2008 14:29:39
Śliczności i faktycznie również trudności, ja już chyba ze dwie zamordowałam. Tym większe GRATULACJE !

pozdrawiam
Sandra

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: wtorek, 22 lipca 2008 21:38:25
Pani Mario,
mnie to rzadko co rusza, jak to Coelogyne nie jest, ale ta Paphinia, to tak, wielkie gratulacje! Hmmm, pokrój ma taki kelogynowaty, ale na szczęscie to amerykanka jest a nie azjatka, więc se dam spokój
Pzdr Jurek

Data: wtorek, 22 lipca 2008 21:59:36
Panie Jurku,
Bardzo się cieszę, że udało mi się wreszcie Pana poruszyć, bo faktycznie zaniemówił Pan niemal zupełnie. Nie wiedziałam natomiast, że lubi Pan wyłącznie azjatki .

P.S. Coelogyne się wietrzą i myślę, że nawet im zbyt zimno chwilami.

Data: środa, 23 lipca 2008 09:32:48
Jeszcze obiecane dwa zdjęcia z dzisiejszego ranka. Moja dłoń dołączona gratis

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl