Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dockrillia wassellii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 26 czerwca 2008 22:00:28

Witam,

Dockrillia to rodzaj utworzony w 1981 r. przez Briegera, poprzez wydzielenie pewnej grupy roślin z rodzaju Dendrobium. Od "normalnych" australijskich dendrobiów różnią się tym, że liście i pędy zostały w nich jakby "stopione" w cylindryczną całość. Inną znaczącą różnicą jest brak resupinacji u kwiatów. Rodzaj ten liczy ponad 30 gatunków, występujących wzdłuż wschodniego wybrzeża Australii od przylądka Cape York po Tasmanię, w Papui Nowej Gwinei i na niektórych wyspach Pacyfiku.
Są to na ogół epifity lub litofity. Mają zwisający pokrój i drutowate kłącza, których podział jest najprostszym sposobem mnożenia tych roślin. Nie mają psb, a mięsiste liście mają zwykle kolisty przekrój. Kwiatostan wyrasta z węzła na kłączu w pobliżu podstawy liścia i może mieć jeden lub nawet kilkanaście kwiatów.

Tytułowa Dockrillia wassellii Brieger 1981 występuje na północno-wschodnim krańcu Australii rosnąc na gałęziach drzew na granicy lasów deszczowych, na wysokościach ok. 300 m i wymaga raczej umiarkowanej temperatury, bardzo jasnego światła i średniego poziomu wilgotności. W sezonie wegetacyjnym wymaga regularnego podlewania, ale może znieśc krótkie okresy suszy, zwłaszcza w chłodniejszych okresach. Około 2-miesięczne przesuszenie na początku lata wspomaga wytworzenie kwiatostanu. Jest to stosunkowo niewielka roślina, liście mają ok. 7-8 cm. Ze względu na pokrój najlepiej rośnie zamontowana na podkładce.

Synonim: Dendrobium wassellii S. T. Blake 1963

Dość wykładu , teraz zdjęcia

Polecam tę niedużą roślinkę o delikatnych kwiatach

Pozdrawiam,
Grażyna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 15 czerwca 2013 02:49:51
No Grażynko to chyba 3 lata mi zabrało - to chyba wtedy w Łańcucie od Ciebie dostałem, ale w końcu się udało no i mam pierwsze kwitnienie. Całkiem dobrze się prezentuje, jedyne co to myślałem, że będzie pachnieć, ale jak na razie nic nie wyczuwam, więc chyba nie będzie.

Pozdrawiam

Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl