Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Laelia tenebrosa
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: sobota, 21 czerwca 2008 14:10:29
Witam,
Mogliśmy tu dopiero co podziwiać księżniczkę wśród laelii (moje gratulacje :-)], to ja pokażę coś w królewskiej purpurze .
L. tenebrosa, jak podają źródła cyt. "zawsze raczej rzadko występująca, jest obecnie praktycznie nie do znalezienia w naturze". Więcej informacji o uprawie jest na tej stronie w dziale A-Z.
Ja swoją roślinę mam od zeszłego roku. Jest młoda i to jej pierwsze kwitnienie. Wiadomo, że pierwsze kwitnienie jest najtrudniejsze, dlatego miałam sporo obaw, co z tego wyjdzie, ale zakwitła. Cała zimę miała max światła,(ale bez doświetlania) niewiele wody, dobowe wahania temp. 8-10*C. Kwiaty są bardzo okazałe i pachnące. Wytworzyła tylko jeden pęd kwiatowy, bo tenebrosy tak mają.

Proszę zwrócić uwagę na bardzo długą pochewkę, której część i tak obcięłam.

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 21 czerwca 2008 16:04:25
Moje gratulacje ! Wspaniała tenebrosa, świetny kształt i kolor kwiatów. Moja będzie kwitła za 2-3 dni, to też się pochwalę.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: niedziela, 22 czerwca 2008 08:27:53
Witam,
Piękne i ogromne kwiaty - czyli coś dla mnie. Na razie jednak, będę tylko podziwiać . Więc podziwiam .
Pozdrawiam
Ania

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: niedziela, 22 czerwca 2008 10:21:32
Witam !

Dołączam się do gratulacji . Roślina rzeczywiście jest bardzo piękna, chociaż ma też niemałe gabaryty . Ale tak wielkie kwiaty, musi coś trzymać. Pokazałam swojej, że już pora ....i proszę

wczoraj otworzył się pierwszy kwiat, dzisiaj drugi.
Jest to jej drugie kwitnienie, ale pierwsze nie było moją zasługą. Potwierdzam, że roślina jest łatwa w uprawie. U mnie również bez doświetlania, zaniedbana, bo nie miałam czasu. Ale może to klucz do powodzenia w uprawie

Ale moja nie pachnie

Pozdrawiam Iwona

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 23 czerwca 2008 07:35:11
Obie laelie są zjawiskowo piękne! - gratulacje! i pozdrowienia z Kielc.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 23 czerwca 2008 13:09:19
Bardzo okazale te kwiatki

Gratulujé obu paniom i pozdrawiam!

Piotr M

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: poniedziałek, 23 czerwca 2008 19:00:13
Witam,

przyjemnie popatrzeć na te piękne Laelie
Pani Mario, Iwono, gratuluję kwitnień! Obie prezentacje Laelia kuszą do kupienia, tylko to duże rośliny, a z miejscem na nie zupełnie źle! Pozostanę przy podziwie dla prezentowanych

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: poniedziałek, 23 czerwca 2008 19:14:13
Pani Aniu, moja L. tenebrosa ma 45cm bez doniczki, ale rośnie bardzo porządnie . I jak tu się teraz przyznać do tych większych storczyków?

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: poniedziałek, 23 czerwca 2008 20:39:19
Pani Mario,
rośnie faktycznie porządnie, ale i opiekę ma wspaniałą, bo co przyrost, to okazalszy Ciekawe na jakiej wielkości się zatrzyma?
A przyznawać się warto, a nawet trzeba - inni (jak ja) niech choć popatrzą, oczy nacieszą

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: środa, 25 czerwca 2008 21:58:06
Są tak piękne, że dech zapiera. Ja jakoś do tej pory nie mam szczęścia aby trafić na laelię. Fakt - brak czasu na polowania. Jak już się trafiały to cattleye, cambrie i cymbałki. Teraz zmobilizuję siły i zacznę szukać laelii. Gratuluję i proszę o jeszcze!

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl