Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum Armeni White
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 28 maja 2008 22:35:21

Witam,

dziś jedno z moich 30 paphiopedilum... skąd ja mam ich tyle???

Paphiopedilum Armeni White jest krzyżówką Paphiopedilum armeniacum i Paphiopedilum delenatii, zarejestrowaną w 1987r. przez Kubo. Arkusze uprawy obu tych gatunków są na tej witrynie, armeniacum jest raczej chłodolubne, a delenatii lubi cieplejsze klimaty, tak więc uprawa jest jakimś "złotym środkiem" . Mimo nazwy White rozwijający się kwiat ma kolor kremowy , ale teraz po kilku dniach jest coraz bielszy. Może jeszcze dołożę kolejne zdjęcie... jak je zrobię w czasie weekendu

Moje jest u mnie od października 2006, kiedy to nabyłam je kwitnące. Wisi przy oknie wychodzącym na północny wschód. Przez kolejne półtora roku zaklimatyzowało się, ładnie rozrosło i w pierwszej dekadzie kwietnia br. pojawił się pąk. Kolejne półtora miesiąca i jest kwiat .

I zdjęcia w kolejności chronologicznej

Cała roślina nie jest duża, rozpiętość liści to 25 - 30 cm, ale pęd kwiatowy ma ponad 40 cm, a średnica kwiatu to 8 - 9 cm.

Bezproblemowa roślina w uprawie, polecam!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: J.delmar
E-mail:  
Data: czwartek, 29 maja 2008 15:22:38
Nabyła ją pani w października 2006,to jest pierwsze kwitnienie od tego czasu?

Data: czwartek, 29 maja 2008 17:03:58

To bardzo przyzwoity okres oczekiwania. Paphiopedilum kwitnie tylko jeden raz z poszczególnej rozety, a ta przecież musi urosnąć i dojrzeć do kwitnienia. Kupując kwitnącą roślinę ma się zwykle zaledwie zaczątek nowej rozety.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: J.delmar
E-mail:  
Data: czwartek, 29 maja 2008 17:57:47
Tak zapytałem.Miałem niezbyt dużą styczność z tym gatunkiem,wlasnie dlatego że czas oczekiwania na kwiaty jest dość długi.
Dziękuje za informacje i gratuluje pięknego kwiatka.
Jeszcze jedno pytanie wzbogacała pani podłoże o wapń muszlowy lub pod inną postacią?

Pozdrawiam,
Delmar.

Data: czwartek, 29 maja 2008 18:16:44

Paphiopedilum armeniacum wymaga wapnia, ale delenati nie, ja nie dodawałam niczego.

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl