Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Scaphosepalum swertifolium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 22 maja 2008 18:38:50

Witam,

Scaphosepalum swertifolium [Rchb.f]Rolfe 1890 mam z wymiany z Agą , dopiero od 3 miesięcy, ale już kwitnie i u mnie .

Nazwa gatunkowa pochodzi od rośliny Swertia perennis, do której liści są podobne liście tego scapho.

Storczyk ten występuje w Kolumbii i w Ekwadorze, na wysokościach od 600 do 2200m, co oznacza, że można go uprawiać w szerokim zakresie temperatur, natomiast wymaga bardzo wysokiej wilgotności, bo takie są jego siedliska naturalne bardzo wilgotnych górskich lasów deszczowych.

Jak to u scapho bywa, kwiatostan wyrasta nisko, kwiaty pojawiają się sukcesywnie, kwitnąć może cały rok . Kwiat ma do 7 cm. Istnieje kilka form kolorystycznych.

Synonimy:*Masdevallia swertiifolia Rchb. f. 1880; Scaphosepalum platypetalum Schltr. 1920.

No i zdjęcia...

Tyle na razie scapho , kolejne rosną i kiedyś je pewnie pokażę

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 23 maja 2008 15:00:08
Bardzo fajny ksztalt - Gratuluje!
Twoje fotki Grazyna sieja zgubny wplyw, nawet ja juz jedno Scapho nabylem

Pozdrawiam

E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 6 października 2010 21:11:45

Witam,

zakupione jako Scaphosepalum andreettae okazało się jednak Scaphosepalum swertifolium subsp. exiguum?, zupełnie inne w kolorze, trochę mniejszy kwiat, ale i tak jest super

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: niedziela, 10 października 2010 21:12:40
Bardzo ładny jest .

E-mail:  
Data: wtorek, 20 sierpnia 2013 02:06:05
Odświeżam bo coś mi tam wykwitło, hehe dostałem na lokalnej wystawie dosyć dawno temu roślinkę była w normalnej doniczce, więc przerzuciłem do doniczki a'la siatka i już wtedy wyjmowałem pędy zewsząd, teraz jest ich około 30stu!!! ale dopiero drugi kwiat się otworzył, popatrzyłem sobie na rysunki i fotki, i to co ja mam to takie jakby Scaphosepalum swertifolium subsp. exiguum, też nie do końca bo to powinno mieć rozpiętość tylko 2cm, a mój ma niemal 3cm, więc takie lekko zmutowane. Natomiast to różowawe twoje Grażyna z takimi krótkimi 'rogami' to najbardziej chyba jednak do Scaphosepalum digitale podobne...
tu moje:

Pozdrawiam
Piotr

E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: wtorek, 20 sierpnia 2013 09:28:37

Pewnie masz rację, że to jest Scaphosepalum digitale .

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl