Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Euchile mariae x Prosthechea vittelina
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 10 maja 2008 12:48:12
Grażyna niedawno pokazywała tatusia tej krzyzówki.

Rodzice zacni - mam i ich - wciąż nieskorzy do kwitnienia; za to dziecko po różnych przygodach i dokładnie po 1.5 roku od poprzedniego kwitnienia się odważyło

Miałem także problem z harmonijkami na młodych przyrostach co ciekawsze na równolegle rosnących na jednym były problemy na drugim nie, co gorsza te z harmonijką mimo, że potem wyrosły i rozwinęły w miarę normalne liście nie zakwitły

Co do moich przemysleń, to początkowo chyba dałem za mało światła co blokowało inicjowanie kwitnienia. Podłoże raczej mocno przepuszczalne ale z obfitym podlewaniem podczas wzrostu. Kwiaty pojawiają się sukcesywnie; 1.5 roku temu na jednym pędzie miałem 5, obecnie na jednym pędzie maksymalnie będzie 4 na drugim jak się poszczęści może 6-7. A dziś w nocy kolejny ślimol zaczął podjadać jeden kwiat - i mam nadzieję, że się zapchał na śmierć a może mu nie smakowało bo narazie pączki zostawił w spokoju... Kwiaty w dzień wydają bardzo przyjemny nie nachalny, lekko słodkawy aromat.

I znów nie popracowałem nad światłem - hehe - chyba uzależniony jestem od czarności

Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 10 maja 2008 13:01:13

Witam,

ciekawam co ta krzyżówka ma po "mamusi", bo chyba jednak zdecydowanie więcej po "tatusiu" . Może tylko zafalowanie płatków jest po E.mariae, nieco inny kształt warżki no i nie wiem jaki duży jest kwiat. A skoro tyle wzięła po "tatusiu" to powinna bardzo długo kwitnąć. Moja Enc.vitellina (no dobra, niech będzie Prosthechea ) kwitnie już 2 miesiące, wydaje kolejne kwiaty na wydłużającym się pędzie, ale te pierwsze ciągle są świeże .

Gratuluję pięknych kwiatów

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: sobota, 10 maja 2008 18:48:48
Dzięki

Kwiat ma maksymalnie w szerz 7-7.5 cm a wzdłuż 6-6.5 cm więc pewnie ciut większe niż zazwyczaj na vittelinie
Tak sobie dziś przejrzałem i rodziców, vittelina sobie rośnie - podobno też wymaga sporo światła do zainicjowania kwitnienia, ale co dla mnie ciekawsze jak dobrze pójdzie coś próbuje Euchile mariae i jednak zostawiłem w doniczce dobrze tam rosła no i kto wie za jakiś czas... E.citrina w moich warunkach tez podrosła ale teraz na podkładce przechodzi susze, więc za dobrym przykładem krewniaczki ląduje z podkładką do większej doniczki z luźnym podłożem, zobaczymy co z tego wyniknie...

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 14 maja 2008 19:25:31
Ech, jak dla mnie bomba
Pomaranczowy zawrot glowy

E-mail:  
Data: czwartek, 21 maja 2009 23:55:30
Rok minął a dziś trzy pędy już otwarte, czwarty sóźnialski w drodze. Przesadzenie chyba nie zaszkodziło, a może i było i zbawienne.

naturalna pozycja pedów

Ostatnio u mnie coś wszystko na pomarańczowo

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Renata
E-mail: grabowskagr@interia.pl
Data: piątek, 22 maja 2009 10:47:40
Piękne kwitnienie, gratuluję, bardzo podobają mi się pomarańczowe storczyki są takie żywe i wyraziste. muszę sobie sprawić pomarańczowego

Pozdrawiam

Autor: Ania Łotowska
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: piątek, 22 maja 2009 15:40:35
Panie Piotrze, fenomenalna, szczególnie że krzyżówka mojej ulbionej vitteliny A kolory.... po prostu przepiękne... Jakby Pan miał kiedyś na sprzedaż kawałeczek, to ustawiam się w kolejkę
Pozdrawiam

Ps. Uwielbiam te Pana zdjęcia na czarnym tle

E-mail:  
Data: piątek, 22 maja 2009 15:52:04
powiem ze ostatnio przeszedl z fotela biurkowego na ekran sporego TV, który nadaje sie przednio za czarne tlo , czasem tylko ciut koryguje recznie jeszcze.

Ta krzyzówka jest dostepna u przynajmniej jednego z polskich sprzedawców, a przyznam szczerze, ze chcialem ja miec od kiedy zobaczylem foto Marii? 'wieki' temu jeszcze na starej jej stornie intenetowej, i to jedna z nielicznych roslin których uparlem sie wogole nie dzielic, ale moze kiedys kto wie...

Pozdrawiam

PM

Autor: Ania Łotowska
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: piątek, 22 maja 2009 16:15:15
A u którego...?

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: piątek, 22 maja 2009 18:47:24
Mnie się podoba nawet bardziej od mamusi