Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium gregulus
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 8 maja 2008 21:34:18

Witam,

i przedstawiam kolejny odcinek mojego prezentacyjnego serialu

Dendrobium gregulus Seidenf.1985 to urocza miniatura z sekcji Aporum. Storczyk ten występuje tylko w północno-zachodniej Tajlandii na wysokościach 1100 – 1250 m, wymaga ciepłych warunków uprawy i średniej ilości światła. W okresie wegetacyjnym powinien być utrzymywany w stałej wilgotności i nawożony, natomiast zimą ilość wody należy zredukować aż do wiosny, kiedy pokażą się nowe przyrosty. Można go uprawiać w dowolnym przewiewnym podłożu lub na podkładce.

Gęsto umieszczone obok siebie kuliste psb są okryte jak cebulki cienkimi błonkami i mają zwykle dwa listki opadające przed zimą. Na niezbyt długim (3-6 cm) kwiatostanie wyrastającym ze szczytu bezlistnej psb pojawia się zazwyczaj 4-6 kwiatów o średnicy ok. 1,5 cm. Są one zielonkawo-białawe z fioletowymi żyłkami na warżce. Podobno nie są zbyt trwałe, ale u mnie żyły ponad 2 miesiące i nawet "zaliczyły" naszą wystawę .

Synonimy: Aporum heterocaulon (Guillaumin) Rauschert 1983; Dendrobium heterocaulon Guillaumin 1965.

A teraz już zdjęcia
Cała roślina na podkładce:

i trochę zbliżeń:

Polecam tę mało wymagającą miniaturkę

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: goccha
E-mail: zoccha@o2.pl
Data: sobota, 6 grudnia 2008 15:27:48
Cudny storczyk, piękne zdjęcia.
Czy jest szansa utrzymania go poza orchidarium - na podkładce?
Pozdrawiam

Data: sobota, 6 grudnia 2008 16:54:26

Poza orchidarium, a na podkładce, to musiałby być w jakimś gąszczu innych roślin zapewniających podwyższoną wilgotność. Bez tego chyba trudno, ale podobno można próbować uprawy w doniczce, może wtedy będzie łatwiej . A może jakieś małe akwarium na parapet...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: goccha
E-mail: zoccha@o2.pl
Data: sobota, 6 grudnia 2008 20:12:32
A czy kula szklana w przypadku takich wymagających sporej wilgotności storczyków na parepecie własnie by się sprawdziła ? Czy trzeba byłoby przykryć ją dla utrzymania tej wilgotności ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Data: sobota, 6 grudnia 2008 20:58:02

Może by się sprawdziła, ale nie może być stale przykryta, potrzebne jest codzienne wietrzenie.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: wtorek, 9 grudnia 2008 16:45:48
Witam.
Nie będę wymyślać.Napiszę tylko,że roślinka przepiękna.Ogólnie Dendrobia należą do grona tych ulubionych,ale ja mam te bardziej pospolite,no i mało miejsca,więc rozglądam się za maluchami.
Gratuluję kwitnienia takiego okazu.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl