Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Scaphosepalum gibberosum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 27 marca 2008 21:47:15

Witam,

i oświadczam, że chyba zacznę kolekcjonować rodzaj Scaphosepalum ; coraz bardziej podobają mi się te ciekawe kwiaty i te "wiecznie kwitnące" rośliny z wydłużającymi się kwiatostanami i kolejnymi kwiatami . Mam ich już chyba z 10 .

Właśnie zakwitło Scaphosepalum gibberosum (Rchb.f.) Rolfe 1890. To dość chłodolubna roślina pochodząca z Kolumbii, gdzie rośnie na wysokościach 1600 - 2400 m.

Tę roślinę mam od stycznia i widać było, że wcześniej już kwitła. Gdzieś koło połowy marca zauważyłam pąk na końcu zygzakowatego kwiatostanu.

Przedwczoraj pąk zaczął pękać, ale warżka była jeszcze zakręcona i trzymala się środka kwiatu.

Dziś już kwiat jest otwarty . Uwielbiam te "bawole rogi" płatków i wystającą przed cały kwiat warżkę. To kwiat przestrzenny i stwarza wiele trudności przy fotografowaniu. Kwiat ma wielkość ok. 6 cm, duuuuuuuuuuży

Widok z boku...

i z góry...

Polecam osobom mającym warunki do uprawy nieco "chłodniejszych" storczyków, a równocześnie nie zajmujących wiele miejsca. Mój rośnie w 6-7 cm doniczce, ale też ten zygzakowaty kwiatostan może osiągnąć nawet 50 cm .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: czwartek, 27 marca 2008 22:05:25

Bardzo interesujący,
ciekawa jestem czy warżka odklei się od reszty kwiatu i tym samym kwiat pokaże się w całej okazałości ( z tym co ma w środku )
Podobają mi się smukłe kwiaty scapho... z długimi płatkami, ten do takich zgrabnych zdecydowanie należy.
Mam nadzieję że pokażesz kiedyś prezentacje przekrojową, przez wszystkie posiadane przez Ciebie odmiany

Gratuluję i pozdrawiam
aga

Data: sobota, 29 marca 2008 22:15:36

Witam,

nieco się ta warżka odchyliła od reszty kwiatu, ale jednak pilnie strzeże tajemnic środka
Kilka dzisiejszych zdjęć...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: sobota, 29 marca 2008 23:15:58
No to ostatnie zdjęcie jest poprostu niesamowite!!

Teraz dopiero widać jaki kształt ma kwiat, no i niemal udało się zajrzeć do środka

Pozdrawiam

Data: piątek, 16 maja 2008 20:37:56

Witam,

i nie wiem jak zacząć, bo zupełnie nieświadomie (a nieznajomość nie zwalnia z odpowiedzialności ) popełniłam straszliwą "zbrodnię" w stosunku do kwiatów scaphosepalum , ale też nikt mnie nie poprawił... .

Otóż przygotowując sobie prezentację kolejnego scaphosepalum (wkrótce ) odkryłam, z przerażeniem , że to co brałam za warżkę, ten zwykle wystający "palec" albo "wąż", to jest płatek grzbietowy kwiatów scapho, które nie ulegają resupinacji. Boczne płatki zewnętrzne są zrośnięte i miewają mniej lub bardziej wydłużone ogonki. Na ogół trójkątne "poduszeczki" znajdują się na ich wewnętrznej powierzchni. Warżka jest malutka, często o kształcie skrzypiec, jest niepozorna i głeboko schowana wewnątrz kwiatu.

I to tyle wyjaśnień na temat budowy kwiatu scaphosepalum (scaphosepalum oznacza podobny do łódki ). Przepraszam za wprowadzenie w błąd

i pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl