Autor: |
Maria Maciąg |
E-mail: |
maria@artgabi.com.pl |
Data: |
czwartek, 27 marca 2008 19:18:45 |
Witam,
Catasetum pileatum podoba mi się już od dawna. Wcześniej weszłam w posiadanie kilku innych gatunków tego rodzaju i kwitnienia były ciekawe. Zdobyłam też trochę doświadczenia w ich uprawie. Bardzo się zatem ucieszyłam, kiedy znalazłam pęd kwiatowy na moim Catasetum pileatum. Pęd, a potem pąki rosły bardzo długo. Zanim roślina zakwitła pąki miały 7cm długości i około 3cm grubości. Byłam zaskoczona ich wielkością. Trzy dni temu pąki zaczęły pękać.

Dziś mogłam już zajrzeć do środka kwiatu.

Kwiatów jest tylko pięć, ale jakie!

Jeszcze nie są całkowicie otwarte, ale przyłożyłam miarkę dla porównania.

A tak wygląda cała roślina.

Miałam duże problemy z robieniem zdjęć, chociaż wsypałam na wierzch podłoża spore kamyki.
Warunki uprawy są podane na tej stronie w dziale 'Storczyki od A do Z'.
Od siebie mogę dodać, że storczyk nie należy do łatwych. Na 3 posiadane egzemplarze tego gatunku zakwitł tylko ten jeden. Dorastające pąki potrzebują sporo światła i silnego ruchu powietrza. Trzeba stale trzymać rękę na pulsie i pilnować podlewania i nawożenia. Ponadto ten rodzaj bardzo podatny jest na przędziorki i trzeba systematycznie oglądać liście. Jednym słowem storczyk dla zdeterminowanych:-). Mimo wszystko zachęcam do zmierzenia się z nim, bo widok kwitnącej rośliny wynagrodzi wszystkie trudy.
Z pozdrowieniami, Maria |
|
|