Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Catasetum pileatum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: czwartek, 27 marca 2008 19:18:45
Witam,
Catasetum pileatum podoba mi się już od dawna. Wcześniej weszłam w posiadanie kilku innych gatunków tego rodzaju i kwitnienia były ciekawe. Zdobyłam też trochę doświadczenia w ich uprawie. Bardzo się zatem ucieszyłam, kiedy znalazłam pęd kwiatowy na moim Catasetum pileatum. Pęd, a potem pąki rosły bardzo długo. Zanim roślina zakwitła pąki miały 7cm długości i około 3cm grubości. Byłam zaskoczona ich wielkością. Trzy dni temu pąki zaczęły pękać.

Dziś mogłam już zajrzeć do środka kwiatu.

Kwiatów jest tylko pięć, ale jakie!

Jeszcze nie są całkowicie otwarte, ale przyłożyłam miarkę dla porównania.

A tak wygląda cała roślina.

Miałam duże problemy z robieniem zdjęć, chociaż wsypałam na wierzch podłoża spore kamyki.
Warunki uprawy są podane na tej stronie w dziale 'Storczyki od A do Z'.
Od siebie mogę dodać, że storczyk nie należy do łatwych. Na 3 posiadane egzemplarze tego gatunku zakwitł tylko ten jeden. Dorastające pąki potrzebują sporo światła i silnego ruchu powietrza. Trzeba stale trzymać rękę na pulsie i pilnować podlewania i nawożenia. Ponadto ten rodzaj bardzo podatny jest na przędziorki i trzeba systematycznie oglądać liście. Jednym słowem storczyk dla zdeterminowanych:-). Mimo wszystko zachęcam do zmierzenia się z nim, bo widok kwitnącej rośliny wynagrodzi wszystkie trudy.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: czwartek, 27 marca 2008 19:53:27
No no no, kwiaty wielkie jak patelnie Szczerze gratuluje takiego "wielkiego" kwitnienia!!

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 27 marca 2008 20:50:18

Witam,

Pięęęęęęęęęęękny! Gratulacje! Ciekawam kiedy moje zakwitnie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: sobota, 29 marca 2008 00:26:27
Przepiękna roślinka!

A ja mam także opisaną tak roślinę, bólwy całe 6 cm liście były dwa koło 12 cm właśnie teraz zaczęły opadać jakoś nie mogłem się zdecydować na ich obcięcie - ze względu na brak doświadczenia jak i ich ogromną ilość . No i też jest coś nie miałem nigdy wcześniej podobnych 'ogórków' więc zastanawiam się czy powinienem się zacząć powoli cieszyć,o ile to wogóle to, przyjdzie jeszcze sporo pewnie poczekać...

Data: piątek, 21 listopada 2008 21:24:35
Wracam do wątku, żeby znowu ponarzekać. Miało być białe, a jest...

Może jeszcze się wybieli?

Tamto kwitło w marcu i miało pięć kwiatów. To ma tylko cztery, ale są naprawdę okazałe. Eh, te 'śpiochy'...

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: arek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 listopada 2008 15:04:34
Pani Mario - miałem w tym roku podobną zagwostkę jeśli chodzi o kolor biały u catasetum pileatum Oro Verde - rośline którą mam, jest pewna - w sensie widizałem naocznie jak w tamtym roku kwitła i kwiaty były białe (było to w warunkach szklarniowych) u mnie w tym roku wykwitła tez w odcieniach żółci i zieleni - potem jeszcze "wystrzeliła" i bardzo szybko przekwitła. Dlatego sądzę, że chyba kolor tego catasetum jest uzależniony od jakiś zewnętrznych warunków (temperatura?, nawozy?).
Podobnie jak phalaenopsis speciosa C1 - kupiłem kwitnący z wyrażnie czerwonymi przebarwieniami - kolejne kwitnienia są czysto białe - za niska temperatura uprawy.

Pozdrawiam

Data: poniedziałek, 24 listopada 2008 15:52:31
Panie Arku, to nie był rzut do Pana bramki . Oro Verde pięknie wyrosło, zawiązało pąki... a potem je zrzuciło, bo stoi poza zasięgiem moich rąk i zapomniałam podlać na czas . Natomiast mój ból polega na tym, że kupuję kolejne białe, a wykwita na żółto. To ma płatki prawie białe, ale warżka pozostała żółtozielona.
Speciosa C1 jeszcze nie kwitła, ale już się boję.

Piotrze, a co z Twoim catasetum? Zakwitło?

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 25 listopada 2008 10:56:53
Z zalem sié przyznam, ze jak narazie nie potrafié u siebie doprowadzic pédów czy to juz niemal gotowych paków do otwarcia

Ech moze w nastépnym sezonie...

Pozdrawiam

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: wtorek, 25 listopada 2008 22:48:06
Ludzie nie straszcie mnie. Mam od lata oro verde, wygrzebane zza lady w łodzi. Już u mnie wyrosła nowa psb i teraz coś się kluje przy podstawie ale jeszcze za małe żeby wiedzieć czy to pęd kwiatowy czy następna psb. No napiszcie ze chce i kwitnie

Data: wtorek, 25 listopada 2008 23:13:18
Człowieku, przecież piszemy, że chce kwitnąć. Są nawet zdjęcia, tylko żółte
A gdzie w Łodzi sprzedają storczyki zza lady

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl