Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum Harold Koopowitz
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: wtorek, 25 marca 2008 21:46:53
Witam,

To krzyżówka Paph. rothschildianum z Paph. malipoense.
Wprawdzie jego kwitnienie jest już tylko wspomnieniem, ale myślę, że warto przyglądnąć się tej zjawisku.

Tak wyglądała roślina na początku września. Zapowiadało się ciekawie.

Pąki z dnia na dzień powiększały się, a płatki wyłaniały się jak skrzydła motyla z kokonu.

Pojedynczy kwiat ma 20 cm.

Ta roślina nie jest dla miłośników miniatur; liście mają rozpiętość ponad 50cm, a pęd kwiatowy ponad 70 cm.
Dla porównania tu z Paphiopedilum spicerianum var. giganteum, które do malutkich nie należy

W listopadowym słońcu kwiaty pięknie się prezentowały

Można zaobserwować skutki apoptozy w wyniku której starsze kwiaty zmieniają kolor z zielonego w żółtawy, by przed zwiędnięciem przybrać kolor morelowy.

Jeszcze zdjęcie portretowe.

Spektakl ten mogłam oglądać do początków stycznia, więc oczy nacieszyłam.
Jest też nadzieja, że może za dwa lata będę oglądnąć podwójną „wylinkę”

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: wtorek, 25 marca 2008 22:41:59
Danusia

Ogromna i wielce piękna roślina
Faktycznie robi niebywałe wrażenie już w fazie pąka.

Gratulacje i pozdrowienia
aga

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 26 marca 2008 00:57:15
Wow !

Już od pewnego czasu zastanawiałam się czy Harold podoba mi się czy nie. Twoja prezentacja utwierdziła mnie w tym że kwiat mi się jednak nie podoba . Ale za to pęd kwiatowy bardzo bardzo bardzo . Zaiste imponujące kwitnienie.

gratuluję
Sandra

Autor: arek
E-mail: corralus@o2.pl
Data: środa, 26 marca 2008 08:35:05
Witam

Zdjęcia ładne, kwiaty imponujące, ale Harold u mnie należy do tych storczyków, które podobają mi się na foto, w konfrontacji realnej jakoś już mi się tak nie podobają ....

Gratuluje tak spektakularnego kwitnienia.

Pozdrawiam
Arek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: środa, 26 marca 2008 15:59:21
Ladne to kwitnienie, a ja mialem dwie rozety dorosle tego niemal gotowe do kwitnienia i chyba jakies fatum, bo wszelkie paphio w centkowane licie juz od dawnych czasow (rowniez hybryd marketowych) zdycha u mnie na zawolanie. Tym bardziej szkoda, ze duze te pedy, a dwa to by bylo czego zycze w przyszlosci.

A moze jakas porada co centkowane lubia inaczej od gladkobarwnolistnych??

Pozdrawiam

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: środa, 26 marca 2008 17:22:41
Witam
Danusiu, piękna prezentacja!
Gratuluję spektakularnego kwitnienia, pięknych zdjęć i zdrowej, zadbanej, wręcz "wypasionej" rośliny!
W dodatku jest w moim preferowanym rozmiarze , czyli duuuża
Kusisz wielkimi, zielonymi kwiatami i już zaczęłam myśleć nad miejscem dla takiej samej... a mam przecież Paphiopedilum "Michael Koopowitz", czyli jakaś część rodziny u mnie już jest
Napisz proszę tylko, po jakim czasie rozeta jest dojrzała i może wydać kwiatostan.
Na "mojego Koopowitza" trzeba czekać około trzy lata...

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: środa, 26 marca 2008 20:51:46
Witam,

A już myślałam, że nikomu się ta roślina nie spodoba. Cieszę się więc, że znaleźli się koneserzy takiej urody
Piotrze, jeśli chodzi o "gladkobarwnolistnych", to pewnie maja trochę większe zapotrzebowanie na światło, szczególnie w zimę lub inaczej: te marmurkowe zniosą lepiej cień. W diagnozowaniu tej przypadłości z marmurkowymi poszłabym w kierunku szkodników. Może to przędziorek lub przędzioreczek? Magus by z pewnością u mnie zaliczyły
Aniu, jeśli jest to pojedyńcza rozeta to może potrwać długo zanim dojrzeje, nawet i 5 lat, ale jeśli jest to już bardziej rozrośniety egzemplarz, to w planie trzyletnim powinien się zamknąć.
Chętnie przy okazji popatrzę na kuzyna mojego Harolda

Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: środa, 26 marca 2008 21:33:35
Danusiu, dzięki za odpowiedź!
Czytasz w moich myślach, bo pytanie było trochę źle postawione. Po Twojej informacji stwierdzam, że to będą bracia, bo podobny tryb kwitnienia...
A do pooglądania 'Michaela' zapraszam, zapraszam....

Pozdrawiam,
Anna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl