Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cymbidium aloifolium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 11 marca 2008 20:16:05
Witam !

Ech, dawno nie prezentowałam a że zrobię wszystko byleby nie musieć pracować oto mój ostatni sukces uprawowy:

Cymbidium aloifolium czyli Cymbidium o aloesowatych liściach, co jest po części prawdą ponieważ są one bardzo grube i sztywne, zdecydowanie różnią się od tych trawiastych.

Trafiło do mnie jesienią na drodze bardzo ciekawej wymiany dostałam tego potwora, opisanego zresztą jako Cymbidium lowianum za Ascocentrum miniatum

Stało sobie spokojnie na podłodze w ogrodzie zimowym i było traktowane po macoszemu czyli czasem kubek wody i stek przekleństw kiedy się o niego potykałam . Nie zrobiło to chyba na nim wrażenia ponieważ zdecydowało się zakwitnąć.

Literatura podaje że jest to roślina ciepłolubna, wymagająca sporo światła i suchego traktowania zimą. U mnie tego nie miała

Kwiatostany rosły w oczach, musiałam go ustawić na stole. O podwieszeniu nie ma za bardzo mowy ze względu na rozmiar.

Pęd rozwija się stopniowo i wciąż jeszcze wydłuża

Kwiaty dość spore, dużo na pędzie

Ogólnie naprawdę imponująca roślina, ale ten rozmiar ...

pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: wtorek, 11 marca 2008 21:35:03
Całkiem łądne te kiatostany a pachną?

No ale na takiego olbrzyma to miejsca napewno trzeba hoho

Autor: Przemek Bożek
E-mail: bigbozoster@gmail.com
Data: piątek, 2 sierpnia 2013 20:00:13
I u mnie w tym roku zakwitło Roślina przyjechała do OB we Wrocławiu dwa lata temu od Piotrka Dobrzyńskiego.
U mnie kwiatostan najpierw się wydłużył a potem rozwijały się kwiaty, taka różnica

Kwiaty wydzielały dość mocny zapach, który mi kojarzył się z jakimiś korzennymi perfumami. Ale ciężko go opisać dokładnie

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 4 sierpnia 2013 21:04:20
ładniutkie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl