Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium speciosum x .....
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 27 lutego 2008 21:32:09

Witam,

dziś przedstawiam storczyka p.Tadeusza Kusibaba, który tę fascynującą roślinę przyniósł na nasze klubowe spotkanie w ostatnią niedzielę, i mimo że nijak się miała do tematu Jego prelekcji (Cattleya i pokrewne rodzaje), to na pewno warta jest prezentacji i ze względu na widowiskowe kwiatostany (dziesiątki kwiatów ) i nieprawdopodobnie mocny, przyjemny zapach, który rozszedł się po całej, dużej, amfiteatralnej sali wykładowej.

Ten storczyk to Dendrobium speciosum x Dendrobium Star of Gold 'Star of Riverdene'. Dendrobium Star of Gold to Dendrobium falcorostrum x Dendrobium tetragonum, wspaniali rodzice .

Wszystkie "rodzicielskie" storczyki pochodzą z południowo-wschodniej Australii, wymagają zimnego i absolutnie suchego spoczynku, bardzo dużo światła i wysokiej wilgotności. W/w Dendrobium nie widziało wody od 2-3 miesięcy co najmniej.

Roślina gościła u mnie w domu przez niedzielne popołudnie , miałam więc okazję zrobić kilka zdjęć. Niestety, popołudniowe słońce dodało nieco żółtego koloru kwiatom, które w rzeczywistości są nieco bledsze.

Tak wygląda cała roślina, wysokość ok. 50 cm...

I pozostałe zdjęcia...

Pojedynczy kwiat ma ok. 4-5 cm średnicy...

Pozostaje uśmiechać się do p.Tadeusza Kusibaba o jakąś sadzoneczkę , bo gdzie to znaleźć? Gdyby ktoś, przypadkiem napotkał... proszę o informację

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: sobota, 1 marca 2008 15:10:40
Witam!

Bardzo ladna roslina.
U mnie w kwiaciarni byl chyba identyczny, kwiaty blado zóte, ten sam pokroj. Jutro pojde sprawdzic dla pewnosci. Jak sprawdzalam metke pisalo den. kingianum.

Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 1 marca 2008 18:36:49

Witam,

ja nie słyszałam o żółtym Dendrobium kingianum... to chyba czyjaś radosna twórczość...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Mariola
E-mail:  
Data: sobota, 1 marca 2008 21:25:46
HEj

Tez nigdy nie widzialam, ale cos mi sie zdjaje ze to jest to samo co ty prezentujesz. Pstryklam fotki komorka i jak beda te same kwiaty to wezme.

Pozdrawiam

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yakoo.co.uk
Data: sobota, 1 marca 2008 23:22:31
Witam

Ładniutkie no i skoro tak pachnie

Dendrobium Star of Riverdene to jest właśnie krzyżowka Star of Gold x speciosum, zarejestrowana w 1981 roku, w dodatku wielokrotnie nagradzana. Chociażby tu dostało kilka nagród
http://www.geocities.com/rainforest/vines/7040/showchamps2007.html

W sklepach powierzchownie nie znalazłem, tylko gdzieś w Australii jest ale x speciosum lub x kingianum...

pozdrowionka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl