Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cischweinfia dasyandra
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 20 lutego 2008 20:11:58

Witam,

Że też jeszcze tej uroczej, popularnej miniaturki nikt nie zaprezentował...

Cischweinfia dasyandra to miniaturowy (wysokość do 15 cm), ciepłolubny storczyk z plemienia Maxillareae, podplemię Oncidiinae. Występuje w Kostaryce w podgórskich lasach na wysokościach 700 - 1150 m. Kwitnie z każdego nowo dojrzałego przyrostu. Na kilkucentymetrowym kwiatostanie pojawia się kilka (1 - 4) kwiatów. Podobno kwitnie latem, (znowu przedwczesna zapowiedź? )

Z własnego doświadczenia wiem, że łatwo się rozrasta, a kwitną nawet młode roślinki.

No i zdjęcia, bo akurat u mnie kwitnie na kilku pędach
W połowie lutego pąki zaczęły się otwierać

A od niedzieli już prawie wszystkie są rozwinięte

Kwiat osiąga do 3 cm średnicy

Tak teraz wygląda... posadzona w 5-ciocentymetrowej doniczce

Polecam wszystkim tego bezproblemowego, małego storczyka

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 21 lutego 2008 07:37:36
Bardzo wdzięczna roślinka!Kwiaty przypominają mi miniaturkę katlei, przy rozmiarach całej rośliny - kwiaty są stosunkowo duże.Ciekawy jestem Grażynko- czy wyczuwalny jest jakiś zapach kwiatów, ale gdyby go nie było - to i tak roślinka jest super!- gratulacje i pozdrowienia z Kielc!

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 27 sierpnia 2008 22:00:59
No to pokażę i moją -dzięki poradom Grażyny zaczęła kwitnąć kilka pędów już po kwitnieniu, teraz 4 na raz (jednego nie widać na fotkach bo z innej strony) Heh tylko jak zawsze coś też musiałem popsuć i chyba większa dawka słońca (plus woda) trochę uszkodziła mi niektóre liście ale myślę, że nie będzie tak źle.

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl