Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Mormolyca ringens
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 16 lutego 2008 21:58:08

Witam,

Już kilka prezentacji czeka na wstawienie, a skoro wieczorem trudno zajmować się roślinami, to może uda mi się coś nadrobić .

Mormolyca to niezbyt liczny rodzaj podplemienia Maxillariinae z plemienia Maxillariaea. Jego przedstawicielem jest Mormolyca ringens [Lindley]Schltr.1914. Ten niewielki/średni, epifityczny storczyk występuje w Ameryce Środkowej, w gęstych, wilgotnych lasach, na wysokościach od poziomu morza do 1400 m i wymaga stanowisk uprawowych ciepłych, lekko zacienionych, obfitego podlewania w okresie wegetacyjnym i zmniejszenia ilości wody po osiągnięciu dojrzałości przez psb.
Kwiatostan osiąga do 24 cm i wyrasta ponad liście. Pojedyncze kwiaty mają około 2,5 cm, a pojawiają się przez całą wiosnę i lato.

Na początku grudnia (zwiastun wiosny? ) pojawiły się pędy kwiatowe

a pod koniec grudnia już mogłam podziwiać piękno tego rzadkiego w kolekcjach storczyka

Dużą radością jest nowy pęd wzrostowy

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: sobota, 16 lutego 2008 23:53:43
Ta mi się baardzo podoba

Ciekawe czemu,... jakoś dziwnie przypomina niektóre Bulba pokrojem

Piękna rolślinka ląduje na moją dłuugą listę.

Ostatnio włąśnie takich szukam co często i gęsto kwitną

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 30 września 2008 00:26:07
Chciałem to i znalazłem roślinę w połowie kwietnia była już u mnie a zakwitła obecnie na dojrzałych bulwach mam kilka nowych przyrostów więc myślę, żew przyszłośći powinno być nawet lepiej.

Dodam jeszcze, że moja przepięknie i mocno choć tylko z bliska pachnie z rana i tak do południa najprawdopodobniej i kwiat ma dobre 3 cm wzdłuż

Pozdrawiam

Piotrek M

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl