Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya percivaliana
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 17 stycznia 2008 18:46:30
Witam!
Jeżeli wybierano by królową katleji , to właśnie percivaliana miałaby duże szanse na ten tytuł ! Niezbyt duża, kompaktowa roślina o pięknych, pachnących kwiatach i do tego zakwitająca w okresie świąteczno - noworocznym. Same zalety ! Mam kilka odmian tego storczyka, ale ta właśnie zakwitła pierwsza. Wszystkie są raczej mało wymagające i tolerują ewentualne błędy uprawy. Percivalianę odkryto w 1881 roku w Wenezueli i od razu zdobyła uznanie hodowców. W USA zakwita dokładnie na Święta Bożego Narodzenia, więc szybko stała się tym ,czym dla nas jest obecnie "Gwiazda Betlejemska" - kwiatem na świąteczny stół. Kwiaty ma stosunkowo duże ,w porównaniu do całej rośliny, o bajecznie kolorowej warżce. Ze względu na tę warżkę percivalianę intensywnie krzyżowano z innymi katlejami , ale okazało się , że kolor warżki nie jest przekazywany na mieszańce ! Oczywiście występują liczne odmiany barwne z liliową "Summit" FCC/AOS na czele. Bardzo polecam percivalianę do uprawy , bo ma same zalety : piękne kwiaty, małe rozmiary i atrakcyjną porę kwitnienia. Jak wszystkie katleje kocha słońce i zdecydowanie woli "mieszkać" na południowym parapecie, a lato spędzać w ogrodzie. W okresie jesienno-zimowym ograniczamy podlewanie i eliminujemy nawożenie, aż do wznowienia wzrostu. Okres spoczynku trwa 3 -4 miesiące.

Miłego oglądania , pozdrowienia - Tomek

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: piątek, 18 stycznia 2008 16:02:57
Panie Tomku,

Gratuluję kwitnienia. Taką liliową chętnie widziałabym u siebie . Natomiast z tą małością, to chyba jest różnie. Miałam w ręce C. percivaliana i wcale nie wyglądała na kompaktową .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: piątek, 18 stycznia 2008 18:45:11

Panie Tomku,
bardzo ladna katleja . Tez chcialam jà miec, ale okazalo sie, ze na kwitnienie trzeba bylo czekac jeszcze rok, zatem zrezygnowalam . Potem zalowalam, a po Panskiej prezentacji zaluje jeszcze bardziej.
Wanda

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: poniedziałek, 11 stycznia 2010 10:08:20
U mnie zakwitła również,prawie o tej samej porze co u Pana.Zakupiona latem w firmie Orchideen Strauss,jako Cattleya jenmanii coerulea,ale nią niestety nie jest.Wygląda mi na odmianę percivaliany.

Autor: jpilch
E-mail:  
Data: wtorek, 12 stycznia 2010 01:03:11
Warżkę naprawdę ma cudną, a kwiat czy jest większy niż ok.11 cm?

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: wtorek, 12 stycznia 2010 09:40:39
Aktualnie kwitną u mnie dwie percivaliany.Jedna ma dwa kwiaty,około 10 cm,druga z jednym kwiatem,za to znacznie większym.Vide foto.Ta większa od P.Sandry Wawrzyniak za co jej tutaj dziękuję!

Autor: beata
E-mail:  
Data: wtorek, 12 stycznia 2010 14:09:26
Panie Wiktorze ale ta z Pana zdjęcia nie wygląda na perciwaliane a właśnie na jemanii - nie wiem, może się mylę ale u percivaliany prętosłup nie jest widoczny a u Pana rośliny waeżka jest prawie otwarta z widocznym prętosłupem, jak i płatki dolne nie pasują mi do percivaliany. Może jak napisałam nie mam racji ale ja bym jeszcze zostawiła fiszkę na Pana miejscu i trochę poszperała w necie.

Data: wtorek, 12 stycznia 2010 14:23:05
Witam,
To żeby do reszty zamieszać, wrzucam zdjęcie swojej C. jenmanii coerulea. Oglądamy zdjęcia w necie i kupujemy, a potem patrzymy na swoje rośliny i nie możemy się nadziwić

Z pozdrowieniami, MM

Autor: beata
E-mail:  
Data: wtorek, 12 stycznia 2010 16:05:32
Mario czyzbyś się czepiała o coś w stosunku do swojej rośliny??? - jest cudna, kolorek taki delikatny, jak będzie sporą, rozrośniętą roślinką to zachwyci Cię swoją subtelnością .

Data: wtorek, 12 stycznia 2010 16:23:27
Pan Wiktor napisał, że jego miała być C.jenmanii coerulea, to wrzuciłam swoją. Nie żebym się czepiała, ona mi się też bardzo podoba, ale niebieskiego ma w sobie tyle, co i Lc. Mem. Robert Strait 'Blue Hawaii'- lekkie podbicie, poświata. Nie wiem, ale czy wszyscy robiący zdjęcia mają w aparatach podkręcony ten niebieski kolor, czy co? . A roślina jest faktycznie młoda, pierwsze kwitnienie.

Z pozdrowieniami, MM

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl