Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Trias oblonga
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: niedziela, 6 stycznia 2008 01:33:07
Nowy rok zaczynam od niespodzianki, miał być Trias intermedia jest Trias oblonga, który za to jest typem w swoim gatunku.

Nazwa Triasów pochodzi z gr. treis - trzy i odnosi się do trzech płatków zęwnętrznych, które w kształcie trójkąta są niemal identyczne, poza moim przypadkiem - biedaczek ma jakieś rozszczepienie na górnym

Trias oblonga zamieszkuje umiarkowanej wysokości tereny Tajlandii, Burmy, Bangladeszu i Indii. Wymaga także umiarkowanej do ciepłej temperatury, dosyć wysokiej wilgotności, choć u mnie Triasy spokojnie radzą sobie w nie za wysokiej wilgotności, umieszczone na podkładkach, w półcieniu, spryskiwane mniej więcej co drugi dzień. U tego Triaska bulwki osiągaja do 2 cm wielkości (u mnie max 1.5cm), liść do 3cm (niemal 4cm), kwiat 2.5 cm średnicy (2cm)

Jeszcze raz dzięki Beata za tą niespodziankę i cambodianę , a wogóle to mogłabyś pokazać tą śliczność

No i czas na fotki:

Kluje się kolejny pączek więc zobaczymy, czy rozszczepiony płatek jest genetycznie, czy może to tylko, w co wierzę, środowiskowe uwarunkowanie

Pozdrawiam Serdecznie

Piotr Markiewicz

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: niedziela, 6 stycznia 2008 11:11:06
Witam ,
gratuluję kwitnienia, u mnie też rośliny z rodzaju Trias zawiązały pąki.
Mam trzy rośliny opisane jako Trias intermedia ale jakie to będą gatunki, zobaczymy po kwiatach. Każda z nich różni się tak bardzo wielkością liści, bulwy , że postanowiłam to pokazać wykorzystując pana prezentację.

Jeżeli ślimaki przyniesione z dworu nie dopadną pąków, zrobię zdjęcia.
Pozdrawiam
ewka

Data: niedziela, 6 stycznia 2008 13:03:31
Ewo - mam nadzieję, że możemy przejśc na 'ty'

Pierwszy z lewej to będzie raczej disciflora, wygląda toczka w toczkę jak u mnie, mój najdluższy liść ma 9cm, z takimi długimi liśćmi ale raczej poniżej 10 cm to może być jeszcze nasuta
http://www.orchisasia.org/genre/Trias/Trias%20nasuta/index.html
, poniżej 7 cm rosea.

Środkowy wygląda najbardziej podobnie do mojej oblongi, a ten po prawej może być intermedia, lub coś innego, no zobaczymy, coraz bardziej Triaski mi się podobają i chchiałbym je mieć wszystkie jak sie uda W takim razie czekam z niecierpliwością na Twoje kwiatki

Pozdrawiam

Piotr M

Data: niedziela, 6 stycznia 2008 17:12:03
Ależ Piotrze zdejmij te słoneczne okulary, poznaliśmy się chyba kiedyś w Krakowie, miło mi jestem Ewka .

Ja mam jeszcze trzy egzemplarze Trias, ale rosną w podłożu, bardzo małe są przyrosty. Może przesadzę na podkładkę. Może to sprawa przesychania podłoża, ten kiepski wzrost?
Ja też czekam na kwiatki, jeżeli tylko kwitnienie wypadnie w odpowiedniej porze, zrobię zdjęcia.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: niedziela, 6 stycznia 2008 20:42:06
Piotr

Piękny kwiat, widzę że angielskie powietrze służy Twoim roślinom ;-)
Nie mam u siebie żadnego Triasa... myślę że na razie, na pewno warte są uwagi.

pozdrawiam
Aga

Data: sobota, 12 stycznia 2008 20:20:12
Jestem ciekaw Ewo co tam nowego, bo o ile wzrok mnie nie myli to na tej roślinie po lewej to jest minimum 6 pąków

Pozdrawiam!

Data: sobota, 12 stycznia 2008 20:24:51
No i miało byc jeszcze jedno foto już z proporcjonalnym górnym płatkiem

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: sobota, 12 stycznia 2008 21:49:13

Piotrek, u mnie nie zapowiada kwitnienia żaden triasek ...ale Twoja piękna.

To dla Ciebie cambodiana , o zdjęcie której prosiłeś.

Pozdrawiam, beata

Data: sobota, 12 stycznia 2008 23:51:01
Przepiękna jest ta cambodiana, ja nie miałem czasu ani podkładki przed wyjazdem i włożyłem mój kawałeczek na tę samą podkładkę co oblonga i chyba się przyjeła widzę jakiś pół milimetrowy ząbek więc może będzie przyrost Dodam jeszcze, że niektóre klony cambodiany mają te wewnętrzne, małe, boczne płatki prawie całe bordowe.
A oblonga bywa również pokryta malusieńkimi pomarańczowo-brązowymi kropeczkami przez co wyglądać może na niamal pomarańczową...

Pozdrawiam

Data: poniedziałek, 14 stycznia 2008 19:09:56
Witam,
Piotrze jest to chyba po prostu Trias picta. Pierwszy dzień rozwarcia kwiatu.
Cała roślinka posiada w tej chwili 14 pąków, pod każdą młodą bulwą są dwa albo trzy pąki.

Druga roślinką picta, którą już pokazywałam wcześniej też ma pąki, ale w fazie szpileczek pod bulwą.

Pozdrawiam
ewka

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl