Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Lycaste lasioglossa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 29 października 2007 18:50:52
Witam!
Lycaste - wspaniały rodzaj storczyków , nazwany na cześć córki króla Priama i królowej Hekuby. Nazwę wynalazł oczywiście John Lindley ok. 1843 roku. Prawie 50 gatunków występujących od Peru po Meksyk w wilgotnych , górskich lasach. Rosną tam jako epifity i jako litofity lub po prostu w gruncie.
Lycaste lasioglossa jest takim gatunkiem gruntowym z rejonu Gwatemali. Raczej dla amatorów z duuuużymi parapetami , gdyż liście mają ok 60 cm długości i ok. 20 cm szerokości. Na pocieszenie powiem , że tak jak część z rodzaju Lycaste , gubi liście na zimę , a same pseudobulwy zawsze się gdzieś upchnie . Ja swoje lycaste wystawiam na dwór , gdzie spędzają całe lato w cieniu pod drzewem. Podlewam tak aby podłoże było stale wilgotne. Lycaste wolą plastikowe doniczki i podłoże o dużej pojemności wodnej : chipsy kokosowe, kora sosnowa, sphagnum. Niektórzy polecają samo sphagnum. Latem dużo nawozów , zimą ( od listopada) całkowicie bez nawozów i umiarkowanie sucho, temp 10-12oC. Delikatnie podlewać tylko wtedy gdy pseudobulwy zaczynają się kurczyć. Lycaste kwitną zwykle wiosną , Lycaste lasioglossa jako jedna z nielicznych kwitnie jesienią. U mnie 6 kwiatów , które rozwijają się sukcesywnie. Kwiat duży, ok 10 cm , z fantazyjną , mocno owłosioną warżką.
Dla mających duuużo miejsca polecam jako mało kłopotliwą ciekawostkę.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Monika W.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 29 października 2007 19:59:22
Tomku, gratuluję - śliczna Brakuje mi tylko zdjęcia całej rośliny - może dałoby się pokazać ją całą - bardzo proszę!
pozdrawiam Monika

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: poniedziałek, 29 października 2007 21:21:18
Także gratuluję pięknej prezentacji
popartej ciekawą i pouczającą opowieścią doświadczonego hodowcy.
Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych wspaniałych kwitnień,
Andrzej.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: wtorek, 30 października 2007 00:42:09
Świetne te zółte włoski na ostanim zdjęciu. Ja bardzo lubie Lycaste, ale jak na razie oglądać u innych

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 31 października 2007 20:04:03
Witam!
Na usilną prośbę, zdjęcie całej rośliny. Jest w trakcie gubienia liści, ale tak ma być.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: środa, 31 października 2007 20:44:21
No to foto zdecydowanie lepiej oddaje kolor tych kwiatów no i szykuje się ich więcej gratuluję!

Autor: Monika W.
E-mail:  
Data: środa, 31 października 2007 22:57:11
Tomku, bardzo dziękuję za zdjęcie całej rośliny. To dopiero widok...
Jeszcze trwam w zachwycie nad twoimi cattleyami, a tu taka nowa piękność - i zdecydowanie bliższa mi rozmiarowo

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl