Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Oncidium forbesii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 października 2007 21:41:05

Witam,

to już ostatnia, na razie , prezentacja...

Oncidium forbesii Hook.1839 Sekcja Crispa, po raz pierwszy zobaczyłam kiedyś u Piotra Piesika, i mimo że nie przepadam za brązami, to oncidium baaaaaaaardzo mi się spodobało. Tak bardzo, że prawie wyrwałam je Sandrze na naszej wystawie, bo chciała je sobie zostawić , zwłaszcza, że widać już było spory pęd kwiatowy .

Synonimów jest całe mnóstwo : Oncidium crispum var. forbesii Burb. 1882; Oncidium cripum var marginatum Hort. ?; Oncidium forbesii Hkr var atratum Linden 1902; Oncidium forbesii Hkr var borwickianum Rchb.f 1879; Oncidium forbesii Hkr var bradshawae Hort. 1902; Oncidium forbesii Hkr var castanea Lindl. 1899; Oncidium forbesii Hkr var marginatum Hort. 1886; Oncidium forbesii Hkr var maximum Linden & Rodig 1888; Oncidium forbesii Hkr var measursianuim Krzl. 1891; Oncidium forbesii Hkr var moortebeekiense Linden 1899; Oncidium forbesii Hkr var nigricans Linden 1899; Oncidium forbesii Hkr var splendens Hort. 1888 .

Jest to niewielki/średni brazylijski epifit z lasów znad południowo-wschodniego Atlantyku, gdzie może rosnąć w warunkach od ciepłych do chłodnych. Na pseudobulwach wyrasta jeden (czasem dwa) liść, zakwita jesienią, a kwiatostan (czasem się rozgałęzia) może osiągać nawet 100 cm. Jest to oncidium bardzo podobne do O.crispum, ale forbesii ma brzegi płatków żółto-marmurkowe.

Pęd u mojego oncidium taki długi to jeszcze nie jest , ale pąki już się rozwijają, więc je pokazuję . Pojedynczy kwiat ma średnicę ok. 6 cm, ale duuuuuuuuuuuuży

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: środa, 10 października 2007 22:40:12
Grażyna,
Z tym polecaniem świeżo zakupionych storczyków, to byłabym ostrożniejsza. O tamtych maluchach nie będę się wypowiadać, ale z tym oncidium miałam możliwość się zmierzyć. Kupiłam je kiedyś na wystawie w Bydgoszczy (była taka:-)}. Nie mogłam jednak się z nim porozumieć i w końcu zmarniało. To nie jest łatwy storczyk. Przynajmniej dla mnie. Fakt, kwiaty są bardzo atrakcyjne, ale problem jest z tymi "warunkami od ciepłych do chłodnych" . Może Tobie się uda, czego szczerze życzę.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 października 2007 22:57:33

Mario, dziękuję za ostrzeżenie. Będę mu się baczniej przyglądać i ew. konsultować z Piotrem...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 11 października 2007 18:35:55
A było jednak za tobą nie biec Już zaczynam żałować bo też za mną dłuższy czas chodziło, no i ta wielkość kwiatów, chlip chlip.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piormar@yahoo.co.uk
Data: piątek, 12 października 2007 14:02:46
Ładniutkie te wielgaśne kwiaty, wczoraj o mało nie kupiłem na ebay Oncidium luridum - poszlo za 12, 5 EUR gr, ale przegralem Chytroglossa aurate z pędem i już mi sie odechciało zakupów ...

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl