Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
środa, 10 października 2007 21:41:05 |
Witam,
to już ostatnia, na razie , prezentacja...
Oncidium forbesii Hook.1839 Sekcja Crispa, po raz pierwszy zobaczyłam kiedyś u Piotra Piesika, i mimo że nie przepadam za brązami, to oncidium baaaaaaaardzo mi się spodobało. Tak bardzo, że prawie wyrwałam je Sandrze na naszej wystawie, bo chciała je sobie zostawić , zwłaszcza, że widać już było spory pęd kwiatowy .
Synonimów jest całe mnóstwo : Oncidium crispum var. forbesii Burb. 1882; Oncidium cripum var marginatum Hort. ?; Oncidium forbesii Hkr var atratum Linden 1902; Oncidium forbesii Hkr var borwickianum Rchb.f 1879; Oncidium forbesii Hkr var bradshawae Hort. 1902; Oncidium forbesii Hkr var castanea Lindl. 1899; Oncidium forbesii Hkr var marginatum Hort. 1886; Oncidium forbesii Hkr var maximum Linden & Rodig 1888; Oncidium forbesii Hkr var measursianuim Krzl. 1891; Oncidium forbesii Hkr var moortebeekiense Linden 1899; Oncidium forbesii Hkr var nigricans Linden 1899; Oncidium forbesii Hkr var splendens Hort. 1888 .
Jest to niewielki/średni brazylijski epifit z lasów znad południowo-wschodniego Atlantyku, gdzie może rosnąć w warunkach od ciepłych do chłodnych. Na pseudobulwach wyrasta jeden (czasem dwa) liść, zakwita jesienią, a kwiatostan (czasem się rozgałęzia) może osiągać nawet 100 cm. Jest to oncidium bardzo podobne do O.crispum, ale forbesii ma brzegi płatków żółto-marmurkowe.
Pęd u mojego oncidium taki długi to jeszcze nie jest , ale pąki już się rozwijają, więc je pokazuję . Pojedynczy kwiat ma średnicę ok. 6 cm, ale duuuuuuuuuuuuży

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna |
|
|