Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
wtorek, 9 października 2007 21:45:05 |
Witam,
To jest ta roślinka, której kwitnienia kiedyś spodziewała się Sandra, a wykwitła jej Drydella .
Moja to "rasowa" Masdevallia herradurae F. Lehm. & Kraenzl. 1898 subgen. Masdevallia sect. Minutae Rchb.f Ex Woolw. 1896, występuje w Kolumbii i Ekwadorze, na terenach Centralnej i Zachodniej Kordyliery (to pasma górskie w Andach, nie mylić z Kordylierami w Ameryce Północnej ), na wysokościach od 500 do 2100 m, czyli można ją uprawiać w szerokim zakresie temperatur.
U mnie rośnie w akwarium na północno-wschodnim parapecie. Ta akurat lubi trochę więcej światła... Jest to niewielka roślinka, wysokość nie przekracza 10 cm, baaaaaardzo lubi kwitnąć i wydaje kwiaty z tego samego liścia także w kolejnych latach. Kwiaty są dość duże, mają średnicę ok. 5 cm.
To jedna z tych moich roślin, która zakwitła "na zamówienie" wystawowe . Tydzień przed wystawą odkryłam 20 pąków i jeden już rozwinięty kwiat. To był widok

A tu już zbliżenie pojedynczego kwiatu:

Ma też synonimy, a jakże : Acinopetala herradurae (F. Lehm. & Kraenzl.) Luer 2006; Masdevallia frontinoensis Kraenzl. 1921 .
Polecam tę kolorową, bezproblemową roślinę
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|