Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Trias disciflora
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: poniedziałek, 24 września 2007 20:41:50
Trias disciflora – jest chyba najbardziej okazałym w swoim rodzaju, ze względu na największy, piękny i pachnący kwiat.

Ten krewniak Bulbophyllum występuje w Tajlandii, Laosie i Wietnamie raczej w nizinnych wiecznie zielonych lasach poniżej 1500 m n.p.m.

Roślina dosyć niewielka o zwartym pokroju, liście osiągają około 10 cm u mnie 6-9cm, są mięsiste jak u sukulentów, Bulwy dosyć okrągłe 1-1.5 cm średnicy.

Interesujący zapach kwiatu bardzo przypomina ten arbuzowo-pieprzowy Bulbophyllum macranthum jest może troszkę bardziej owocowy i zdecydowanie przyjemny.

A najbardziej podoba mi się rozmiar kwiatka, dane literaturowe podają, że zewnętrzne płatki po 2.5 cm wewnętrzne 1 cm – no i to by mniej więcej było jak u mnie, dodatkowo piękna niemal bordowa warżka ma około 2 cm.

Siedlisko naturalne wskazuje na dużą potrzebę wilgoci, ciepłe a nawet gorące warunki. U mnie nie ma aż tak dużej wilgoci i nie jest aż tak gorąco ;P

Zaczęło się od dziwnego 'przyrostu'...

Z którego zrobił się całkiem spory pękaty pączek

Tym razem obserwowałem otwarcie między 8 a 9 rano, a po południu było juz tak:

No i na koniec troszkę bliżej:

Pozdrawiam

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 września 2007 21:30:38
Hej,

Spektakularnie ujęte zjawisko! Piękny!!
U
P
E
R
Pozdrawiam, beata

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 25 września 2007 08:54:48
Witam ,
piękna roślina a kwiat super .
Gratulacje, zazdroszczę, lubię ten rodzaj o pięknych grubych lśniących liściach i zaskakujących kwiatach.

Pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl