Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:   Bulbophyllum dearei
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 01:11:40
Witam !!
Jako, że nie znalazłam prezentacji tej rośliny, może komuś wyda się ciekawą
Kwitł po raz pierwszy, ponieważ jest dopiero u mnie od wiosny - dzięki uprzejmości Beatki Sobieszczańskiej.

Podczas transportu wypadł wprawdzie z doniczki i stracił dwa przyrosty,
ale nie zaszkodziło mu to zbytnio gdyż dał się namówić i pokazał jaki ma kwiat

Rośnie w kuchni,na półeczce - na wschodnim oknie.

Image Hosted by ImageShack.us

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 17:01:43
Pani Beato, no ja nie wiem co napisać chyba to samo źródło tylko że widzę lepszy właściciel hehe Gratuluję, a tak serio to dearei mam dopiero od niecałego miesiąca... i było już po kwitnieniu heh
A można prosić jeszcze takie foto troszkę z dołu i od przodu? Z góry dziękuję.
No to zabieram się za pokazywanie zdjęcia mojej roślince, ewidentnie u macranthum to pomogło, bo ze wstydu wypuściło i u mnie jak narazie jeden pączek

E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 17:55:10
To znów ja, właśnie się poprzyglądałem moim roślinkom no i chyba mam jakieś perturbacje dearei powinno mieć mniejsze bulwy niż lobbii, a u mnie odwrotnie więc wygląda na to, że mam zamienione fiszki - co by wskazywało, że dearei mam jeszcze nie kwtnące wcześniej a lobbii java po - hm, no nic to będę musiał poczekać na pełną identyfikację swoich roślin. A jak duże są pseudobulwy u Pani? chyba około 2 cm ... - to w normie, a u mnie nawet na tej mniejszej są większe... Nie mówiąc o tym że mój mutant ma najmłodszą bulwę z dwoma liśmi...

Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 18:56:44
Witaj Piotrze !
Jestem Beata
Ech, śliczna roślinka i bulwki „wypasione”. Może się jeszcze skusi na kwiat.
Z tymi wymiarami to nie koniecznie jest jak piszesz. Aż zmierzyłam swoje i wyszło mi 3,5-4 cm
Co do zdjęć ( czy aby to nie podpucha )-proszę, takie jeszcze nie pokazywane

Więcej można zobczyć tutaj: http://swiatorchidei.boo.pl/forum/viewtopic.php?t=901

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 21:07:48
Gratuluję kwitnienia i pomysłu z linijką - bardzo poglądowy !

pozdrawiam
Sandra

Autor: Anna
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: piątek, 24 sierpnia 2007 09:44:19
Panie Piotrze,

Pańska roślina na pewno nie jest dearei. Za duże pseudobulwy. Prędzej lobbii, tylko zastanawia mnie dość zwarty pokrój rośliny i to, że z jednej pseudobulwy wyrosły u Pana aż dwa liście. Moje lobbii wygląda jak sznureczek: pseudobulwa za pseudobulwą w prostej linii, między nimi międzywęźle jakieś 1 cm. I z każdej wyrasta zawsze tylko jeden liść. Nie mam przy sobie zdjęcia, bo jestem poza domem, ale po powrocie podeślę przy okazji.

Beatko,

piękne kwitnienie. Naprawdę wdzięczny okaz. Zdradź patent na kwitnienia wszystkiego co zakupisz Zajrzę potem, czy może moje się nie skusiło na kwiatek? Też to samo źródło

Serdecznie pozdrawiam - Anna

E-mail:  
Data: piątek, 24 sierpnia 2007 17:53:00
Bardzo ładne fotki z tamtego forum I nie sprawdzam tylko bardzo lubię tą roślinkę od przodu i ten ogromny wywinęty górny płatek, który często bardzo ciężko sfotografować

No to chyba moje dearei to będzie to:

A z tymi bulwami to chyba pomyłka u Emly Siegerist - nie całe 2 cm - myślę że może powinno być nie całe 2 cale (5cm).

A na tej wcześniejszej mojej fotce to chyba zarówno 2 liście jak i bulwa czego może nie widać na foto mająca ponad 7 cm (spokojnie mogłoby być to echinolabium - takie luźne skojarzenie)to najprawdopodobniej skutek właśnie takiego wspaniałego dokarmiania rośliny niewiadomo czym...

No nic reszta się okaże chyba w przyszłości

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl