Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Ocidium jonesianum
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 15:22:04
Witam,
Chcę zaprezentować storczyka, którego nie spotkałam na polskich stronach internetowych. Nie widziałam go też na żywo w żadnej z oglądanych kolekcji. Jeśli go ktoś ma , to proszę o podzielenie się doświadczeniem w jego uprawie.

Oncidium jonesianum, jak podają źródła, w warunkach naturalnych rośnie w Brazylii i Paragwaju. Liście ma szczypiorowate, cylindryczne, oliwkowo zielone. Przy dużej ilości światła przybierają lekko brązowy odcień. Kwiaty w brązowe plamki z bielutką warżką.

A tak wygląda cała roślina:

Ten storczyk był moim marzeniem od dawna, ale zdobyć go wcale nie było łatwo. Blisko przez rok czasu nic się nie działo. Obserwowaliśmy się wzajemnie . Potem pojawił się nowy liść i niemal natychmiast zaczął też wyrastać przy nim pęd kwiatowy. Bałam się, że paki zmarnieją w czasie mojej nieobecności, ale nic takiego się nie stało. Zasechł tylko jeden.
Storczyk ma u mnie miejsce przy południowym oknie (z cieniowaniem), stały ruch powietrza i podwyższoną wilgotność.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 15:28:22
Moje gratulacje ! Świetna, ciekawa roślina i śliczne kwiaty. Ja kupiłam w zeszłym roku sadzonkę i niestety padła, ale na pewno będę się jeszcze za tym gatunkiem rozglądała.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: środa, 22 sierpnia 2007 16:10:14
Witam !

Och, jakie piękne kwiaty . To pierwsze zdjęcie zrobiło na mnie niesamowite wrażenie. Gratuluję kwitnienia .
Mario, podaj jednak jeszcze wilekość samej rośliny i pojedyńczego kwiatka.
Jak to dobrze czasami wyjechać .

Pozdrawiam Iwona

Data: środa, 22 sierpnia 2007 16:37:13
Iwona, poleciałam do niego z linijką i tak: najdłuższy liść mierzy 25cm, a średnica kwiatu wynosi około 5cm, ale one nie są jeszcze całkiem otwarte, co widać powyżej. Aha, wydzielają lekko duszący zapach, trudny do sprecyzowania, raczej jakiś ziołowy.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 17:13:03

Witam,

to zdjęcie Oncidium jonesianum zrobiłam w ciepłej szklarni u p.T.Kusibaba w lipcu..., Piotr Piesik ma też takie w swojej kolekcji, to może coś napisze , bo roślina jest urokliwa

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 17:44:14

Piękne.

Andrzej.

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: środa, 22 sierpnia 2007 19:37:19
Dzięki Mario .

Spore te kwiaty , teraz pozostaje obserwacja jak długo się utrzymają.
Takie pieguski to mój typ

Pozdrawiam Iwona

Autor: PP
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 21:50:00
Witam.
Miałem tę pięknie kwitnącą roślinę do wiosny-zagniła zimą i został się tylko jeden walcowaty liść. Początkiem lata pojawił się na szczęście młody przyrost, ale ponieważ nie było mnie bardzo długo tego lata, więc nie dopilnawałem tej akurat rośliny i ostatecznie kilka dni temu stwierdziłem,że nic nie zostało z mojego onc.jonesianum. Na szczęście to jedna z niewielu roślin straconych w tym sezonie. Oczywiście jest natychmiast pod No1 na liście planowanych zakupów.
Pozdrawiam ciepło.
Piotr Piesik.

Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 06:46:40
Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego oncidium. Mam nadzieję, że roślina 'weźmie sobie je do serca' i zechce pozostać ze mną dłużej.

Panie Piotrze, przykro mi , że stracił Pan swojego storczyka, ale znając Pana wiem, że ta luka szybko zostanie wypełniona.

Dziękuję i pozdrawiam, Maria

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 07:54:05
Zjawiskowo piękne kwiaty!- cieszę się razem z Panią! - pozdr. Jarek z Kielc

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl