Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne speciosa
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tamara Florczak
E-mail: tamaflo@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 6 sierpnia 2007 23:56:48
Witam,

A skoro już zabrałam głos, to zaprezentuję jeszcze innego storczyka, który aktualnie u mnie kwitnie i w moim odczuciu nie sprawia problemów w uprawie.
Wprawdzie, jest to moje "drugie podejście", ale pierwszego, wymęczonego egzemplarza z Indonezji nie liczę.
Roślina przedstawiana poniżej pochodzi z "europejskich zasobów" . Mam ją od roku i to już drugie jej kwitnienie
Nie będę się rozpisywać, jakich warunków uprawy wymaga Coelogyne speciosa, bowiem szczegółowy opis jest w dziale uprawa od A do Z http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html
Pokaże tylko zdjęcia
tak było na początku:

A tak roślina wygląda dzisiaj:

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: wtorek, 7 sierpnia 2007 17:20:25
Bardzo ładna roślinka

Doczytałem się że pachnie piżmem czy tak jest u Pani?

Heh a ja coś mam pecha do Coelogyne tzn do ich posiadania raz wogóle nie udało się zamówić, drugi raz nie było, usitana nie przyszła . No nic cierpliwość czasem popłaca Bulbophyll dearei, zamawiałem 3 razy z tego samego źródła i w końcu mam ;]

Pozdrawiam

Piotr M

E-mail:  
Data: piątek, 10 sierpnia 2007 21:57:56
W imieniu swoim i roślinki bardzo dziękuję.
Panie Piotrze, niestety moja orchidea jest "zbrakowana" , bo nie pachnie, a jeśli już, to BAAAARDZO dyskretnie, gdyż nie wyczuwam żadnego zapachu...
Inna rzecz, że teraz kwitnie mi stanhopea, a woni jej kwiatów trudno przebić.

A z tym pechem do posiadania Coelogyne to u mnie jest akurat odwrotnie. Początkowo miałam mieć tylko trzy: cristata, massangeana i pandurata.......

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: marek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 sierpnia 2007 15:46:53
piękna, bedzie u nas na pewno w przyszłości. Pięknie nam kwitły w tym roku cristata i massangeana a teraz na trzech psb szykuje sie fimbriata

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 8 listopada 2007 19:44:28
Wznowiłem wątek , żeby pochwalić się Coelogyne speciosa , która właśnie u mnie zakwitła. I żeby rozwiać wrażenie , że u mnie to tylko katleje kwitną ... .
Mam ją pierwszy rok i chyba faktycznie rośnie bez żadnych dodatkowych zabiegów. Moja speciosa też nie pachnie - ale kwiaty ma wyjątkowo atrakcyjne...

Pozdrowienia - Tomek

E-mail:  
Data: sobota, 9 sierpnia 2008 01:47:02
I ja mam niespodziankę. Roślina któa wygląda, że z nasionka chyba - ma jedną mikrobulwkę potem trochę większą z kilkucentymetrowym liściem i pierwsza duża, która właśnie postanowiła zakwitnąć do tego dwoma pędami I choć kwiat nie otwiera się zupełnie to strasznie mi się podoba trójwymiarowa końcówka warżki.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

E-mail:  
Data: piątek, 12 grudnia 2008 16:33:40
Nie tak dawno speciosa zakonczyla u mnie kwitnienie, ale od razu potem pojawily sie kwiaty na jej najblizszej kuzynce a wg niektorych tylko pododmianie Coel. salmonicolor. A tak to wygláda:

Kwiaty same sie ulozyly w jednym kierunku w strone slonca

Pozdrawiam

PM

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 19:16:14
Pani Tamaro piekny storczyk,zdrowy,gdzie takie mozna kupic.mi sie bardzo podoba c.cristata.pozdrawiam

E-mail:  
Data: piątek, 2 października 2009 23:03:43
Heh no i okazało się, że kłamałem znów, druga roślina pokazana przeze mnie to także speciosa choć inny klon, a jej jaśniejszy kolor warżki zmienia się z czasem. Na razie mnie jeszcze przerasta szczególnie czasowo jak i językowo, aby przypisać im podgatunkowe nazwy. Oczywiście nie specjalnie wprowadziłem w błąd tylko firma Roelke dając fiszkę z nazwą Coelogyne salmonicolor 'Summertime' x self, więc wchodzi w rachubę nagrodzony klon, który miał non stop złą nazwę gatunkową Ale, że ładnie kwitnie to pokażę ją znów:

E-mail:  
Data: wtorek, 6 października 2009 21:39:44
O, w mordę jeża! Piotrze, zdradź tajemnicę, co podsypujesz temu storczykowi, że tak obficie kwitnie???
Szczerze gratuluję tak widowiskowego kwitnienia Twojej Coelogyne!

W kontekście powyższej wiadomości pochwalić się już nie mogę , ale poinformuję, że od ubiegłego roku jestem szczęśliwą posiadaczką Coelogyne speciosa var salmonicolor
Właśnie kwitną mi obie formy

Cały czas zastanawiam, która z nich bardziej mi się podoba?

Pozdrawiam,
Tamara

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl