Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Disa Elegant Beauty
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 7 lipca 2007 00:06:22

Witam,

a teraz roślina, której zrobiłam chyba najwięcej zdjęć...

Disa 'Elegant Beauty' to Disa Unikewbett x Disa Glasgow Orchid Conference (co za nazwa ), ale jak tak pogrzebałam w RHSR, to jest w niej:
91,40% Disa uniflora
2,35% Disa racemosa
6.25% Disa tripetaloides
z czego jasno wynika, że należy ją uprawiać jak Disa uniflora, a opis uprawy tejże jest na tej witrynie, więc nie będę powtarzać.
Zapewnienie niskiej temperatury korzeniom okazało się nie tak trudne, nawet podczas ponad 30-stopniowych upałów. Gliniana doniczka z rośliną jest umieszczona w większej, też glinianej, wypełnionej stale mokrym sphagnum. Całość w plastikowym pojemniczku, a ten w jeszcze większym wypełnionym zimną wodą. W czasie upałów do wody wkłada się turystyczne wkłady chłodzące, i po kłopocie

Kwiaty są tak zjawiskowe, przynajmniej dla mnie, że nawet jeżeli nie utrzymam jej do następnego roku, zakupu nie będę żałować

Zakupiona roślina miała wyłaniający się pęd kwiatowy, który już po kilku dniach zaczął nabierać kolorów

Wkrótce doczekałam się kwiatu

Trochę szczegółów

Rozkwita kolejny kwiat...

i kolejny...

I w końcu jest równocześnie 5 kwiatów

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: befe24@yahoo.co.uk
Data: sobota, 7 lipca 2007 01:44:32
Zjawiskowa roślinka o niesamowitych kwiatach Ostanio widziałem, że sporo różnych odmian pojawiło się na niemieckim rynku, i to owprzerózżych kolorsah, najczęściej zółty, różowy i czerowny i ich wszelakie mieszanki. Może nie jest to aż tak strasznie trudna roślina jak niektórzy sądzą...
Pozdrowionka

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: sobota, 7 lipca 2007 22:16:28
Witam !

Ta Disa zachwyciła chyba każdego kto był na krakowskiej wystawie.
Takiego cukierkowatego koloru w naturze nigdy nie widziałam, a tu proszę jaka niespodzianka

Grażyna, gratuluję utrzymania rośliny w dobrej kondycji i pomysłu na stworzenie jej sprzyjających warunków .

Pozdrawiam Iwona

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@inteia.pl
Data: poniedziałek, 9 lipca 2007 20:36:07
Szczere gratulacje !

Z tego co pamiętam, to roślina jest uważana za dość trudną, a wynika to głównie z faktu, że woda do jej podlewania musi być krystalicznie czysta... czyli RO

Skoro sam nie mogę jej mieć to przynajmniej sobie popatrzę

Pozdrawiam
W.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 9 lipca 2007 21:00:22

Witam

i dziękuję

Witek, wygląda na to, że się 2 kwiaty zapyliły, albo je "ktoś" zapylił . Podobno można te nasiona wysiewać wprost do wilgotnego sphagnum... gdybys chciał 1 strączek, to Ci wyślę jak dojrzeje . Z drugiego wysieję do sphagnum.... zobaczymy czy i co wyrośnie

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl