Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum sp. Tajlandia
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata
E-mail:  
Data: poniedziałek, 2 lipca 2007 09:00:41
Witam !!
Zakwitł mi pierwszy storczyk z rodzaju BULBOPHYLLUM

Image Hosted by ImageShack.us
Shot with

Zapraszam o obejżenia na http://swiatorchidei.boo.pl/forum/viewforum.php?f=8
Pozdrawiam serdecznie, Beata.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 2 lipca 2007 19:14:23
Witam,
Gratuluję pani Beato kwitnienia tej niezwykłej rośliny.
Może pani napisać coś więcej o stanowisku i podłożu dla tego bulbo.
Ja również mam Bulbophullum macranthum, dostałam kawałek tego ślicznego kłącza. Leży na razie na mokrym keramzycie. Trochę poczytałam, pooglądałam fotografie w necie. Kwiaty bywają tak różniące się w wybarwieniu od siebie jak u różnych gatunków. Reasumując wyszło mi, że jest to bulbo które podobnie jak nasze dzikie wino rośnie wszędzie, z tym wyjątkiem, że ono porasta lasy równikowe na wysokościach od 700 – 1500 metrów. Czyli nie przechodzi okresu spoczynku, ponieważ w lasach równikowych nie ma wyraźnych pór roku. Jego korzenie są krótkie i wyglądają jak szczotka. Pełzające kłącze, to też spore odcinki bo 5 centymetrowe między pseudobulwami . Wymaga posadzenia (chyba) na gołym pniu i to sporym, czyli długim, ze względu na szybkie i długie przyrosty. Jak to wygląda u pani?
Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 2 lipca 2007 19:57:39
Witam !!
Pani Ewo, bardzo proszę po imieniu
Moja roślinka rośne na podkładce, a z moich obserwacji wynika , że uwielbia ciepło , wilgoć i poranne zraszanie. Stoi sobie na wysokości ramy, w lekkim cieniu , po środku okna, pomiędzy storczykami Cattleya . Mam ją od niedawna i szczerze mówię - robię raczej wszystko na wyczucie Postaram się, o lepsze zdjęcie całej roślinki.
Pozdrawiam serdecznie, Beata.

E-mail:  
Data: wtorek, 3 lipca 2007 08:07:24
Witam!!
Zgodnie z obietnicą, zamieszczam zdjęcia całej rośliny. Nie wiem czy trwałość kwiatu jest u wszystkich kolorów taka sama czy też ja popełniłam jakiś błąd, ale nie dadzą się długo cieszyć ich urodą Wydaje mi się , że porównanie do Dzikiego wina jest bardzo trafne, a odstępy pomiędzy liśćmi nie wydają się zbyt duże. Na pewno zależy to od ilości światła. Ja ze swej strony, bardzo dziękuję p. Ewie za wcześniejsze informacje

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: wtorek, 3 lipca 2007 08:41:33
Witam,
Pani Beato serdecznie gratuluję kwitnienia tego bulbophyllum.
Z przyjemnością patrzę na śliczny kwiat i następny w drodze... i trochę zazdroszczę, bo ja wciąż czekam na kwitnienie mojego. I pewnie przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać, bo porównując wielkość Pani rośliny, widzę że moja jest jeszcze zbyt mała. Pochodzi z tajlandzkiego importu, ale bardzo chorowała i udało mi się uratować jedynie małą część pędu. Teraz buduje się dopiero większa całość. Zatem, może za rok...?
Ja z kolei poproszę o więcej zbliżeń tego pięknego kwiatu
Pozdrawiam,
Anna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 3 lipca 2007 10:49:08
Witam,
Mój kawałek kłącza ma trzy pseudobulwy i trochę korzeni. Pani Beata napisała, że krótko kwitnie a przecież jej potoczna nazwa brzmi tak: ‘The Large Flowerem Bulbopyllum’ i występuje w kilku źródłach. Czyżby długość kwitnienia liczona była według długości rośliny a może jedna bulwa wydaje wiele kwiatów przez lata? Moją oddam do Ogrodu Botanicznego. Nie jestem w stanie dać tej roślinie odpowiednich warunków. Deszcze w wymiarze dwu godzin po zenicie przy takiej masie nie są możliwe w moich warunkach.
Dziękuję za dodatkowe zdjęcia, roślina jest bardzo ładna nawet przez swój pokrój, te szczecinowate osłonki pseudobulwy i spory kwiat, zapach. Tylko zdecydowanie za duża jak dla mnie.
Pozdrawiam i dziekuję
ewka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: befe24@yahoo.co.uk
Data: środa, 4 lipca 2007 00:25:41
No ładniutkie, gratuluję kwiatków!! i mam takie same tyle, że nie kwitnie heh a w sumie mam i drugi mniejszy przez przypadek, widzę ze to samo źródło - eh Sandra to ma te roślinki Jej kawałek Bulbophyllum lemnistacoides kwitł a mój oczywiście tylko zielenieje 3 przyrosty, tego mam niby takiego samego ale ani śladu kwiatu, na Triasa picte mnie namawiała ale jakoś się nie zdecydowałem. Chyba sam się jakoś bronię przed kwiatami... Za 'karę' ze smutku kupiłem sobie w angielskim lidlu phalaenopsis i jest bardzo ładna troszkę jak violacea trochę jak liodoro no i też pachnie No nic, po wszystkich przeprowadzkach trzeba się nauczyć jeszcze większej cierpliowści i pokory, tym bardziej że cały Ekwador mi wlaśnie padł po tych zmianach

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 6 lipca 2007 22:39:54
Moje gratulacje !!! W te pędy pobiegłam oglądać moje ale niestety pączków brak. Pocieszające jest to że udało nam się z Piotrem prawidłowo określić gatunek tylko na podstawie pokroju rośliny .

pozdrawiam
Sandra

E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: wtorek, 17 lipca 2007 10:08:37
Kolejny kwiat, lekko się złożył na trzeci dzień i w tej postaci przetrwał prawie tydzień. W tym czasie podlewałam roślinę dużo więcej niż poprzednim razem

A tutaj zapowiedź nastepnych

Autor: Anna
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: piątek, 3 sierpnia 2007 21:49:34
Beatko, Ty chyba jakieś czary uprawiasz, że wszystkie storczyki kwitną Ci na zawołanie Zdradź zaklęcie

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl