Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum philippinense
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 20 kwietnia 2007 12:42:03
Paphiopedilum philippinense,

obszernie opisany tutaj; http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

"Kwiatostan ma do 50 cm długości. Szypułka jest pokryta purpurowymi włoskami. Eliptyczne, ostro zakończone, owłosione przylistki mają długość do 5 cm i szerokość 0,2 cm."

"Liście mają 20-50 cm długości i 2,0-5,5 cm szerokości. Na każdym przyroście wyrasta do 9 zwieszających się do wygiętych łukowato liści, ułożonych dwurzędowo. Są one bardzo grube, zaokrąglone lub tępo zakończone, mają nierówno rozszczepiony koniec, ich powierzchnia jest błyszcząca i jednolicie zielona, na spodniej stronie mają wyraźnie wybrzuszony nerw środkowy, a w przekroju wyglądają jak litera V."

"Paphiopedilum philippinense zwykle rośnie w szczątkach liściowych na wapiennych klifach i głazach, często na zupełnie otwartych przestrzeniach wystawionych na słońce, na wysokościach od poziomu morza do 500 m."

Jest to krótka, bo miesięczna historia rozwoju pędu kwiatowego u Paphiopedilum philippinense.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: piątek, 20 kwietnia 2007 15:12:30
Ewo, gratuluję zdjęć i rośliny. Ona chyba już jest u Ciebie dłużej zadomowiona?

Mam nadzieję, że Twoja prezentacja zagości u mnie? Z podrodzaju Polyantha jeszcze żaden gatunek nie jest opisany dokładniej.

Pozdrawiam
Halina

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 20 kwietnia 2007 15:56:15
Witaj,

tak ta roślina jest u mnie od maja 2005 roku, wystawa w W-wie. Chyba jest "pancerna", przetrwała.
Zapraszam do mnie, sama zrobisz sobie zdjęcia. To jest dopiero początek kwitnienia. Moje oczywiście też możesz wykorzystać, będzie mi bardzo miło.

Pozdrawiam i dziękuję
ewka

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: piątek, 20 kwietnia 2007 16:15:09
Przyłączam się do gratulacji
Pomimo tego, że ten storczyk nie należy do grona moich ulubionych, z prawdziwą przyjemnością podziwiam kolejną solidną prezentację Pani Ewy.

Pozdrawiam,
Tamara

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 20 kwietnia 2007 19:24:48
Witam,
bardzo dziękuję , kwitnienie to wynik czytania tłumaczeń Grażyny Siemińskiej (jestem leniwa)i słoik dolomitu od Haliny Roszkowskiej, a moje to tylko dobra woda RO, stanowisko, wilgotność i ruch powietrza .

Ja natomiast gratuluję kwitnienia Coelogyne pandurata. Ależ ona ma warżkę, owady to chyba wpadają w szał miłosny . Lubi ciepło, czemu nie, poszukam .

Pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl