Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
sobota, 7 kwietnia 2007 20:06:46 |
Witam,
prace zakończone, czas na przyjemności
Choć zdjęcia Dendrobium harveyanum Rchb.f.1883 wielokrotnie już tu gościły, to nie ma konkretnych danych dotyczących uprawy .
Storczyk ten występuje na dość rozległym obszarze, bo w Prowincji Yunnan w Chinach, w Tajlandii, w Wietnamie i w Myanmarze (dawna Burma), na wysokościach od 1100 do 1700 m, ale występuje rzadko. I chyba dlatego nawet w książce "Dendrobium and Its Relatives" nie ma jego opisu .
To stosunkowo niewielka roślina, maczugowate psb osiągają do 20 cm i są głęboko pożłobione. Skórzaste liście z czasem opadają. Kilkunastocentymetrowy kwiatostan wyrasta z węzłów u góry starszych psb, a nim zwykle kilka 5 cm kwiatów, lekko pachnących.
Warunkiem pokazania się wiosennych kwiatów jest jednak chłodny i suchy spoczynek , który powinien rozpocząć się na początku listopada i trwać do połowy lutego. W tym okresie można tylko od czasu do czasu spryskiwać psb, aby się zbytnio nie pomarszczyły. Wymagany jest też wysoki poziom światła. Podlewanie wznawia się w połowie lutego, kiedy to już powinny pokazać się pędy kwiatowe .
Moja roślina zimę spędziła, i dalej jeszcze tam przebywa, w foliowym oknie kwiatowym na południowo-zachodnim parapecie. W pierwszych dniach marca, przypadkiem - jak zwykle - odkryłam 3 spore już pąki

a następnie jeszcze 5 kwiatostanów

Wtedy rozpoczęłam coraz obfitsze podlewanie, czekając 3 tygodnie na rozwinięcie się pierwszych kwiatów. A potem były kolejne . Tak wyglądała roślina kilka dni temu

To widok rośliny z wczorajszego dnia

Te postrzępione, jakby puchate kwiaty, idealnie pasują do Wielkanocy

I ostatnie już zdjecie tej bardzo widowiskowej, w trakcie kwitnienia, rośliny. Gdy kwiaty przekwitną, powinny pojawić się nowwe przyrosty...

Poza wymogiem chłodnego, suchego spoczynku jest to bezproblemowa roślina
Pozdrawiam świątecznie,
Grażyna
|
|
|