Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Chysis bractescens
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: sobota, 31 marca 2007 21:11:40
Witam,

przeglądając posty nie natrafiłam na prezentację tej ciekawej rośliny. Chysis bractescens (Lindley 1840) pochodzi z międzyzwrotnikowej strefy Ameryki. Można go spotkać m.in. w Meksyku, Gwatemali, Nikaragiu i Hondurasie. Jest to ciepłolubny storczyk o wzroście sympoidalnym. Ciekawostką jest to, że kwiaty (woskowe, lekko pachnące, średnicy około 6-7 cm) pojawiają się wraz z nowymi liścimi i utrzymują się około 3 tygodnie.

Z racji dość sporych rozmiarów (liście dochodzą do 50 cm) roślinę uprawiam w wiszącej doniczce w warunkach podobnych do botanicznych phalaenopsisów (wschodnia strona, rozproszone światło ,temp. w nocy około 16-17 stopni, w dzień około 22 stopnie). Codziennie też chysis jest zraszany i/lub podlewany, zależnie od stanu podłoża. Między jednym, a drugim podlewaniem podłoże powinno przeschnąć.

Po opadnięciu kwiatów dalej rozwija się pseudobulwa i liście. Po zakończeniu wzrostu następuje stagnacja, a potem liście opadają. Oznacza to, że roślina wchodzi w stan spoczynku (chłodne miejsce, ograniczone podlewanie i nawożenie).

Przedstawiona roślinka trafiła do mnie po fascynacji tą rośliną na łódzkiej wystawie. Tak wyglądał początek:

potem pojawiło się więcej pąków....

po tygodniu zaczęły się one kolejno otwierać...

aż całość wyglądała tak:

A tutaj jeszcze kwiat w pełnym zbliżeniu:

Czyż nie jest piękny? Pozdrawiam - Anna

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: sobota, 31 marca 2007 21:45:13

Gratulacje, piękne kwiaty - z zębami trochę "drapieżne".

Także intrygujący, ciekawy jest opis oraz piękne ujęcia zdjęć.
A może ma Pani zdjęcie jak wygląda roślina z dużymi liśćmi?

Pozdrawiam serdecznie, Andrzej.

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: sobota, 31 marca 2007 22:14:16
Witam!
Gratuluję takiego pięknego kwitnienia Kwiaty są prześliczne, a ten laweddowy cień na białych płatkach jest niesamowity. Poprostu cudo!
Trochę zazdroszczę tego kwitnienia, bo moje Chysis aurea się zbuntowało i zamiast nowego przyrostu (i kto wie, może kwitnienia? ) wypuściło tylko keiki
Tym bardziej podziwiam te śliczne kwiaty!
Chociaż się na zdjęcia napatrzę...
Pozdrawiam, Anna

Data: niedziela, 1 kwietnia 2007 18:47:28
Dziekuję bardzo wszystkim Forumowiczom. Prawdę powiedizawszy, to moja zasługa w tym raczej znikoma Ale roślina faktycznie naprawdę ładnie zakwitła.

Panie Adnrzeju, z bliska wygląda jeszcze bardziej drapieżnie. Moim zdaniem zdjęcia nie oddają całej finezji kwitnienia. Do tego dochodzi mój znikomy talent fotograficzny i sprzęt, który nie ma makro, a jedynie 6 krotny zoom. Nie mogłam wiec uchwycić samego środka kwiatu. Roślinkę w całej okazałości prześlę Panu na skrzynkę.

Dodam też, że roślina pachnie, intensywniej wieczorem i nad ranem. Niestety - w przeciwieństwie do phalaeonosis - ma raczej nietrwałe kwiaty, a szkoda

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2007 08:07:20
Przepiękne, delikatne kwiaty ! - gratulacje i życzenia kolejnych kwitnień ! - pozdr. Jarek z Kielc.

Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2007 14:45:42
Panie Jarku dziękuję. Aż czuję się zażenowana , bo gdyby chociaż to była moja zasługa... Kwitnie po prostu i już .

Lublin pozdrawiają Kielce. Ania

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2007 16:58:25

Dziękuję za przesłanie zdjęcia okazałej rośliny na mój e-mail. Rzeczywiście miałem inne wyobrażenie o roślinie. Myślałem o wzniesionym pędzie - jest zwisający z wielkimi liśćmi. Życzę dalszych kwitnień i osiągnięć oraz

Wesołych Świąt,

Pozdrawiam, Andrzej.

Data: poniedziałek, 2 kwietnia 2007 18:12:27
Jeszcze raz bardzo dziękuję Możliwe, że liść rósłby do góry, gdyby od samego początku miał podporę. Tutaj jednak do głosu dochodzi sama natura. Roślina rośnie jak chce. Choć przyznam, że jest to dość kłopotliwe. Gdyby nie umocowanie doniczki, wisiałaby ona pochyło, co utrudniałoby podlewanie.

W przyszłość planuję umieścić roślinę w dużym orchidarium, z tym, że na zimę pewnie i tak będzie zimować w dużo chłodniejszym pomieszczeniu. Zobaczę jeszcze.

Anna

Autor: Doświadczony obserwator
E-mail: tomaszj1@poczta.onet.pl
Data: piątek, 6 kwietnia 2007 10:58:04
Droga Pani Anno,

to jest prawdziwy cud, wiem ze zdjęcie nie odda tego co ofiarowała nam natura.
Chciłbym zobaczyć to z bliska.
Pozdrawiam i życzę dalszych takich zakwitnięć.

Tomasz

Autor: Doświadczony obserwator
E-mail: tomaszj1@poczta.onet.pl
Data: piątek, 6 kwietnia 2007 11:03:07
Szanowny Panie Tomaszu,

no chyba trochę Pana poniosło z tym cudem ale tym niemniej bardzo dziękuję za zainteresowanie okazane mojemu chysis via internet.

Z trafnej obserwacji, celnych uwag i nicka wnioskuję, że musi Pan być doświadczonym storczykomaniakiem. Zapraszam zatem - w imieniu swoim i innych Forumowiczów - do pokazania swoich osiagnęć tutaj na Forum. Na pewno wszyscy z zainteresowaniem przyjmą Pańskie kwitnieniowe sukcesy

Pozdrawiam świątecznie - Anna

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl