Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum ang-thong
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: sobota, 10 marca 2007 12:12:04

Witajcie,
Po raz pierwszy chciałam zaprezentować roślinę należącą do rodzaju , którym praktycznie nie jestem zainteresowana z powodu przykrych doświadczeń jako początkujący maniakalny storczykarz. Jako,że najberdziej podoba mi się podrodzaj Brachypetalum, po wielu latach postanowiłam spróbować kolejny raz.
Niewielkich rozmiarów roślina okazała się bezproblemowa, jest już u mnie ponad półtora roku i zakwitła. Kwiat formował się jeden miesiąc , drugi miesiąc rósł sam pąk.
Paphiopedilum niveum var.ang-thong, obecnie samo ang-thong?
Pochodzenie: Tajlandia i Malezja,
Warunki: Ciepłe i parapetowe,

Pozdrawiam, beata

Autor: Aga
E-mail: a_ga_s@wp.pl
Data: poniedziałek, 12 marca 2007 07:06:22
Pani Beato,
Gratuluję pięknego kwitniena , naprawdę wspaniała roślina. Od jakiegoś czasu myślę o kupnie takiego paphiopedilum,( bardzo podoba się mojej drugiej, też zarażonej połowie )obawiam się tylko tych "parapetowych" warunków jakimi wyłącznie dysponuję. Czy mogłaby Pani napisać troszkę więcej o warunkach hodowli u siebie? Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: wtorek, 13 marca 2007 20:37:57

Witam,
Moją roślinę trzymam na parapecie południowym, wiosną mam tam słońce ale nie stoi bezpośrednio na słońcu tylko ukryta między innymi roślinami.Latem kiedy już słońce jest wysoko na parapecie mam cień, ponieważ to okna przed, którymi jest balkon.
Od maja kiedy już jest wystarczająco ciepło roślina spędza czas do jesieni na balkonie w szklarence na najniższej półce. Jesienią z powrotem wraca na parapet.Podlewam jak przeschnie podłoże i nawożę w okresie od wiosny do wczesnej jesieni. Okres jesienno zimowy, to czas spędzony w temperaturze pokojowej 23stopnie w dzień, 21 w nocy.

Pozdrawiam, beata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl