Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Restrepia cymbula
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monka
E-mail: monika-mross@mymail.ch
Data: niedziela, 18 lutego 2007 17:01:09
Witam serdecznie!
Poniewaz kiedy mi ostatnim razem kwitla ta restrepia, w nijaki sposob nie udalo mi sie jej sfotografowac...nadrabiam.
U mnie kwitnie drugi raz i ponownie tylko jednym kwiatem. Nic to jednak, bo przez ostatnie lato (zeszly sezon)rozrosla sie ladnie.
Uprawiana jest w akwarium (70-80% wilg.) na " chlodno" i mokro, oraz (co widac na zdjeciach) w samym keramzycie.Jest delikatnie doswietlana.Cala zime dostaje bezposrednie swiatlo sloneczne, ale teraz juz zaczelam cieniowac w szczycie, bo sloneczko mocniej grzeje...
Coz wiecej dodac.....chyba tylko zdjecia....

Pozdrawiam
Monka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 18 lutego 2007 17:43:09

Witam,

Restrepia cymbula uchodzi raczej za umiarkowanie chłodną...moja rośnie w umiarkowanych temperaturach
I choć jest chyba z 5 razy większa (co do ilości psb), to nigdy nie widziałam jednocześnie więcej niż 2 kwiaty. Są niestety dość krótkotrwałe w porównaniu z innymi restrepiami , ale może to też wynik wyższych temperatur?. Ale skoro rośnie i kwitnie to nie będę jej przenosić

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Monka
E-mail:  
Data: niedziela, 18 lutego 2007 18:22:37
Szkoda ze nigdy nie doczekam( niestety z powodow osobistych chyba bede musiala zrezygnowac z uprawy tych slicznosci),by moja restrepia dogonila rozrostem Pani rosline.A przy sposobie w jaki ja ( i inne!) uprawiam, mialam na to szanse. Potrzeba tylko czasu....
Wiele swoich restrepi i pleurothallisow , mam dopiero od poczatku zeszlego sezonu, a rozrost ich i kwitnienie juz odnotowalam...
Ale coz, w zyciu tak czasami bywa, ze cos sie zmienia i nic na to nie mozna poradzic.
Obie wiemy p.Grazyno, ze restrepie sa proste w uprawie. Wymagaja tylko chlodu ,wilgotnosci i ruchu powietrza. To latwo zapewnic w np.akwarium.
I rosna same! ....i ciesza....Jakos mnie tak scisnelo na sercu.To co moge dla moich ulubiencow zrobic , to oddac je w dobre rece.
Nie zrezygnuje naturalnie ze storczykow, tyle tylko ze przejde na jeszcze bardziej - ...mniej wymagajace.
Przepraszam....

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 18 lutego 2007 20:01:54
Mmm, śliczna - uwielbiam ten łódeczkowaty kształt cymbuli

Gratuluję tym bardziej że ŻADNA z moich restrepii nie chce kwitnąć już od dłuższego czasu. Przyrastają jak dzikie, a kwiatka ani śladu .

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl