Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Tuberolabium odoratissimum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grzesiek
E-mail: -gbielecki@neostrada.pl-
Data: czwartek, 8 lutego 2007 19:32:20
Witam, poniżej przedstawiam jedną z moich ulubionych miniatur czyli Tuberolabium odoratissimum.

Tuberolabium odoratissimum to niewielkich rozmiarów roślina o ciekawych kwiatach, które intensywnie pachną niestety nie są zbyt trwałe, w moich warunkach utrzymują się około 2 tygodni. Roślina chętnie i obficie kwitnie tym razem na 4 kwiatostanach. W chwili obecnej moje Tuberolabium rośnie w orchidarium, jest posadzone na płycie z paproci drzewiastej. Mam je od około 2 lat i przez ten czas kwitło o ile pamiętam 3 razy, co ciekawe w miejscach po pędach kwiatowych wyrastają nowe rośliny. Polecam tę niekłopotliwą miniaturę.

W tym miejscu chce serdzecznie podziekować osobie która podarowała roślinę .

Więcej informacji o tej ciekawej roślinie znajduje się tu:
http://www.orchidspecies.com/tuberodoratissima.htm

Niestety zdjęcia pozostawiją wiele do życzenia niestety mój aparat nie ma porzadnego makro

Pozdrawiam
Grzesiek

Autor: Pawel k
E-mail:  
Data: niedziela, 11 lutego 2007 10:01:44
Bardzo ładna roslinka, czy mozna poprosic o zdiecie calej orchidei?
pozdrawiam Pawel

Data: niedziela, 11 lutego 2007 14:06:03
Witam,
Prosze bardzo poniżej zdjęcie całej rośliny niestety już po kwitnieniu. Innego nie da sie zrobić ponieważ jak widać roślinka przyrosła do podkładki, po za tym wykorzystuje przestrzeń w orchidarium do maximum co zresztą można zobaczyć na www.orchidalia.pl od chwili przezentacji zdjęć wiele roślin przybyło...

Pozdrawiam
Grzesiek

Autor: pawel
E-mail:  
Data: niedziela, 11 lutego 2007 20:35:07
dziekuje
Pisze Pan ze obecnie rosnie w orchidarium, a wiec pytanie do Pana czy nadaje sie ta roslina do hodowli na parapecie?

Data: niedziela, 11 lutego 2007 22:18:05
W czasach kiedy nie miałem orchidarium roślina rosła na zachodnim parapecie w glinianej doniczce i mchu torfowcu i też kwitła, jednk znacznie ładniej przyrasta w orchidarium.
Pozdrawiam
Grzesiek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl