Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium farmeri
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  [5] 6  7    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 7 marca 2006 16:31:15
Odgrzebałem fotki...
Tak to mniej więcej wyglądało dwa lata temu, różnica czasu między zdjęciami to miesiąc.

pozdrawiam raz jeszcze,
Piotr

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 7 marca 2006 16:48:14
Piękne te kwiaty. Dobrze jest mieć takie x-letnie archiwum, pomaga na chandrę i łagodzi trudne czasami oczekiwanie.
Jak zakwitnie, proszę się pochwalić!
Pozdrawiam, Anna.

Autor: Jolanta M.
E-mail: jolwima@02.pl
Data: wtorek, 7 marca 2006 21:50:16
Witam!
Proszę o informację czy możliwe jest utrzymanie D.farmeri poza orchidarium?
Pozdrawiam - Jolanta.

Data: niedziela, 19 marca 2006 07:43:44
Witam,
chciałabym zakończyć ten wątek ostatnim zdjęciem przekwitającego już den. farmeri

Chociaż na zdjęciu tego nie widać, to już ostatnie chwile...
Jaka szkoda, może jednak następne kwitnienie będzie równie ładne!
Pocieszam się innymi, które są przecież także urodziwe.
Oto moja mała wystawka

Może spóźniająca się wiosna pozazdrości kolorów i wreszcie przyjdzie!

Na ostatnie pytanie trudno mi odpowiedzieć bo moje dendrobium rośnie w warunkach szklarniowych, ale moja przyjaciółka jest od niedawna szczęśliwą posiadaczką tego dendrobium i trzyma je w mieszkaniu. Na razie puszcza dużo "pięknych" korzeni, daje to nadzieję na ładne przyrosty później i pewnie piękne kwitnienie .
Pozdrawiam życząc wielu kwitnień,
Anna

Autor: Jolanta M.
E-mail: jolwima@02.pl
Data: niedziela, 19 marca 2006 11:38:07
Witam!
Cudowna eksplozja barw i kształtów....nastraja optymistycznie!!!Również do spróbowania przygody z głównym bohaterem wątku.
Dziękuję i pozdrawiam - Jolanta.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 21 czerwca 2006 19:39:57
Witam !

Mała aktualizacja wątku . Chciejstwo moje zostało zaspokojone podczas tegorocznej wystawy w Poznaniu. Roślinę kupiłam w pąkach i byłam mile zaskoczona że kwiaty pomimo przestawiania utrzymywały się przez dwa tygodnie. Jeszcze milej zostałam zaskoczona całkiem niedawno kiedy okazało się że zapowiada się kolejne kwitnienie. Bardzo miłe jest to że pędy kwiatowe tak szybko rosną, po prostu w oczach. Naliczyłam 10 kwiatostanów - widok super. Nikt kto ogląda nie wierzy że kwiaty nie są z plastiku . Jak na razie bezproblemowo czyli polecam ! (uprawa w ogrodzie zimowym)

pozdrawiam
Sandra

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: czwartek, 22 czerwca 2006 07:36:51
Ja wierzę Pani . Oczywiście wiem (o ile o to chodziło), że Pani mówiła o gościach, którzy nie znają się za bardzo na storczykach.
Piękna roślina, po prostu deszcze kwiatów . Chciałbym taką mieć, tylko jej sama wielkość mówi sama za siebie. Nie miałbym gdziej jej powiesić .
Pozdrawiam, życzę takich kwitnień - Michał.

Data: czwartek, 22 czerwca 2006 12:56:56
Witam,
widzę, że konkurencja nie śpi
Tak szybko następne kwitnienie i aż dziesięć kwiatostanów ! Pozazdrościć!
Prawda jakie to sympatyczne i bezproblemowe dendrobium?
Szepnę parę słówek mojemu, zobaczymy czym się popisze.
No przecież nie może być gorsze
Pozdrawiam, Anna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 18:21:35

Witam,

i odgrzewam wątek sprzed kilku lat . Kwitnie mi właśnie Dendrobium farmeri, klasyczne białe, nie PINK, to odszukałam zdjęcie Dendrobium palpebre i zestawiłam je razem, bo pamiętam, że było pytanie jak odróżnić te podobne do siebie rośliny:

Już na pierwszy rzut oka widać wyraźnie różnice, to są zupełnie inne kwiaty, choć kolory te same. Różnią się nawet kształtem warżki, obrys kwiatu palpebre wpisuje się w trójkąt, farmeri w prostokąt. Inaczej też wyglada okolica prętosłupa, ale na tym podwójnym zdjęciu jest to mało widoczne

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Bogdan Kossowski
E-mail: storczykomaniak@op.pl
Data: sobota, 14 marca 2009 15:45:34
No to ja też się pochwalę swoim dendrobium farmeri. Mam je od jesieni i jest to pierwsze kwitnienie u mnie. Niestety pierwszy pęd kwiatowy wyrósł tylko na ok. 4 mm i się zatrzymał, ale dość szybko wyrósł następny na innej pseudobulwie. Tempo w jakim rósł jest rzeczywiście imponujące. Wczoraj rano zaczął się otwierać pierwszy kwiatek, natomiast wieczorem już wszystkie były otwarte, więc zrobiłem mu dzisiaj sesję zdjęciową. Urocza roślina i mam nadzieję, że niedługo wypuści następne pędy bo prawie na wszystkich przyrostach wydać nabrzmiałe koraliki.

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych.
Bogdan

Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  [5] 6  7    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl