Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium farmeri
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 5  6  7    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 6 marca 2006 19:07:01
Dzięki

Rzeczywiście farmeri, ale takie roztrzelone

Pozdrawiam Iwona

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 6 marca 2006 20:59:02
Witam,
pewnie odróżnię jak mi to den. palpebrae zakwitnie - tzn. gdzieś koło przyszłego roku.
Kupiłam je jesienią 2004 jako malutką sadzonkę w doniczce jak naparstek.
Teraz cały czas rośnie i niedługo będzie tak duże jak farmeri. Na razie różnica jest taka, że palpebrae mimo że mniejsze - ma większe, wyłażące wszędzie korzenie . Przyrosty też mają inny kształt w pzekroju. U den. farmeri, jak ma sucho, widać wyrażnie cztery grubsze żeberka, u palpebrae jest ich więcej i są drobniejsze.
Tyle moich obserwacji. Podobno kwiaty u den. palpebrae są trochę mniejsze, ale skoro ma ich być więcej, na dłuższym kwiatostanie, to też super!
Pani Sandro, u mnie w poczcie też nic....
Pozdrawiam, Anna

Data: poniedziałek, 6 marca 2006 21:06:21
O przepraszam,
Pani Grażyno ma ich być mniej, tych kwiatków - no to trochę mniej super, ale i tak będę czekać z niecierpliwością na pierwsze kwitnienie!
To dopiero są emocje !
Właśnie je przeżywam czekając na kwitnienie den. griffithianum.
Już coraz bliżej....
Pozdrawiam, Anna.

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: poniedziałek, 6 marca 2006 22:03:59
Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy i nieszczęśliwych "chciejaczy" tego przecudownego storczyka. Drugi dzień siedzę przed komputerem, wpatruję sie w ekran i zazdroszczę wszystkim, którzy to dendrobium posiadają. Przebuszowałam sklepy internetowe, ale nie mogę nigdzie znaleźć oferty sprzedaży tego "klejnocika". Może ktoś zlituje się i odsprzeda choćby maleńką szczepeczkę. PROSZĘ, PROSZĘ, PROSZĘ. Basia

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@wp.pl
Data: poniedziałek, 6 marca 2006 22:59:17
Witam,
a u mnie też się zapowiada kwitnienie dendrobium i to wzmiankowanego palpebrae. Kupione na orchidaliach w 2004 roku od Manuela. Na jednej pbulwie dostrzegłam przedwczoraj mały "koralik". Czekam więc niecierpliwie i mam nadzieję.

Data: wtorek, 7 marca 2006 08:11:08
Witam ,
Pani Basiu uszy do góry!
Już niedługo wiosna i wiosenne wystawy storczyków - na pewno to dendrobium będzie dostępne i to pewnie kwitnące, pięęękne rośliny!
Pozdrowienia, Anna.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 7 marca 2006 12:28:21
Pani Basiu, proszę może sprawdzić TĘ witrynę... Na przykład sklep...

Lub katalog UE...

Czy to znaczy, że najciemniej pod latarnią??

Jerzy

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 7 marca 2006 14:50:51
Pani Aniu,
moje Den. Stardust było na "wakacjach" do początku listopada, do pierwszych przymrozków, nie podlewane od września tylko okazjonalnie zraszane (raz w miesiącu lub rzadziej)... Jeżeli i w tym roku nie będzie kwiatów (dwa lata temu nie wystawiałem go na zewnątrz) to zapewne będzie to wina nawozu ze zbyt dużą dawką azotu. Ale jeszcze czekam, bo takich malutkich wzgórków ma mnóstwo na wszystkich, nawet trzyletnich pseudobulwach.

pozdrawiam,
Piotr

Data: wtorek, 7 marca 2006 15:55:43
Witam
Panie Piotrze ja nie stosowałam aż takiego reżimu w zakresie podlewania. Z tego co pamiętam do połowy października podlewałam normalnie (ze zwykłym nawożeniem-1/2 dawki), dopiero później trochę zasuszałam. Bo ja wiem, może i trochę za mało, bo liście i to soczyście zielone, są nadal. Trochę ich spadło, ale niewiele.
Różnie też rosły liczne, młode przyrosty - efekt jest taki, że część z nich kwitnie, część będzie za jakiś czas kwitnąć, a część dopiero tworzy malutkie zawiązki.Czy to będą keiki czy kwiaty, to się okaże

Różnica z poprzednim kwitnieniem (kupiłam kwitnące) to większe kwiaty.
Nawet sobie trochę je poobsewowałam i zauważyłam, że świeżo rozwinięte kwiaty wykazują tzw. ruchy senne, czyli lekko zwijają się na noc. Trochę wygląda to jakby więdły...
Dojrzałe, wybarwione kwiaty pozostają szeroko otwarte.
Życzę pięknego kwitnienia z tych malutkich górek, przy mniejszej ilości liści będzie to prawdziwa kopa kwiatów . Już zazdroszczę!
Pozdrawiam, Anna.

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 7 marca 2006 16:20:42
Pani Aniu,
liści to już nie ma wcale W poprzednim sezonie schładzania i przesuszania przetrwało ich bardzo dużo i pojawiły się tylko keiki, więc takie gołe pseudobulwy może rzeczywiście wróżą kwitnienie... zobaczymy. Tym razem zafundowałem ostrzejszy rygor. Ale ta całkowita utrata liści może być też po części skutkiem jesiennego ataku przędziorków, który jednak udało mi się zwalczyć. Ja się tak łatwo nie poddam, czekam, a roślina nawet taka goła wygląda ciekawie na wiosnę jak zaczyna puszczać coś zielonego
Kwiaty, z tego co pamiętam i udało mi się utrwalić na zdjęciach, z czasem wybarwiały się z kremowożółtych do złotożółtych i były baaaardzo długotrwałe.

pozdrawiam,
Piotr

Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 5  6  7    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl