Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne cristata
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4  5  6    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata
E-mail:  
Data: wtorek, 17 stycznia 2006 20:31:29
witaj Iwona , tak patrząc na Twoją roślinkę to ja bym ją troszkę rzadziej podlewała teraz, ma moim zdaniem trochę za pękate bulwki do tego by chciało kwitnąć. Czy to jest pęd kwiatowy ? nie wiem, niewyraźne zdjęcie - być może to miał być pęd kwiatowy ale przez zbyt obfite podlewanie może przekształcić się w bulwę zobaczymy za jakiś czas.
pozdrawiam
beata

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 17 stycznia 2006 20:55:43
Witam

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie uprzejmości
Patrząc na zdjęcia zamieszczone przez Grażynę i Pana Piotra już wiem, w jakim kierunku mam zmierzać z moim storczykiem

Od czasu, gdy zobaczyłam kwitnącą var hololeuca też mi ona chodzi po głowie .... Zastanawiająca była tylko pora kwitnienia – koniec lipca
W oczekiwaniu na zdjęcie obiecane przez Panią Sandrę, poniżej zamieszczam to, co mnie wówczas urzekło :

Jak już wcześniej zaznaczyłam moje doświadczenie z C. cristata jest zaledwie dwuletnie , a kwitnienie pierwsze, ale podobnie jak Beata przypuszczam, iż to co pokazała Pani Iwona, to nowa p-bulwa - przynajmniej u mnie przyrosty o takim smukłym wyglądzie były p-bulwami. Pęd kwiatowy był jakby bardziej pękaty. Ale może się mylę?

Również z przyjemnością obejrzę zdjęcia Pana Marka

Pozdrawiam gorąco,
Tamara

PS
A z weną jest, jak ze storczykami, nie wiadomo, kiedy zaskoczy

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 17 stycznia 2006 21:03:30
Witam !

Dzięki Beata. Roślina nie była podlewana przez baaaaaaardzo długi czas. Z tym że psb bardzo się zmarszczyła, więc ją trochę spryskałam, a jak to nie pomogło, tydzień temu podlałam. Dlatego tak dobrze wygląda. Ale nadal nie wiem - przenieść w trochę cieplejsze miejsce ( po tym podlaniu) czy nadal chłodzić ?

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: wtorek, 17 stycznia 2006 21:30:56
Pani Iwono, to "coś" na fotce to przyrost, taki sam jak na pierwszej fotce tego wątku. Na drugiej i trzeciej wyraźnie widać. jak wygląda od początku pęd kwiatostanowy C.cristata.
Na "zmuszanie" rośliny do kwitnienia jest za późno. Niech odpoczywa, zakwitnie za rok Pewnie można nią tak manewrować, aby zakwitła w maju, ale po co?
Pzdr Jurek

Autor: Beata
E-mail:  
Data: wtorek, 17 stycznia 2006 21:39:30
Ja bym ją nadal trzymała w chłodnym miejscu, zawsze to wyjdzie z korzyścią dla tego storczyka, nawet jak już nie zakwitnie, a podlewanie zwiększyłabym wtedy gdy z tego przyrostu wyraźnie już zaczną wychodzić liście. To tylko sugestia bo nie znam waunków wilgotnościowych u Ciebie (ale chyba masz wysoką wigotność jak jedno podlanie tak napompowało Ci bulwy), może je za mało dokarmiałaś latem?
pozdrawiam
beata

Data: wtorek, 17 stycznia 2006 21:39:36
Witam !

Panie Jurku bardzo dziękuję za odpowiedź. Chłodzenie mi nie wychodzi , ale kiedyś się i tego nauczę. Nic na siłę.

Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 17 stycznia 2006 21:43:49
Beata!

To by się zgadzało. Na pewno jej nie przekarmiłam , ale to taka nauka na przyszłość. Na razie obserwuję i wyciągam wnioski.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc !

Iwona

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: wtorek, 17 stycznia 2006 21:53:40
Spokojnie, toć to młodziutka panienka ta Coelogyne, zdąży zakwitnąć. A że "keiki" puszcza, to się tylko cieszyć, nie?
Mam takie kelogyne, które w ubiegłym wieku już pewnie były dorosłe, a nie kwitną i dobrze, że chociaż "keikują"
Pzdr Jurek

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: czwartek, 19 stycznia 2006 10:05:08
Pani Tamaro, czy mogę nieśmiało zapytać jaki był skład podłoża, w które przesadziła Pani coleogyne ? U mojej roslinki 3 bulwy są poza doniczką, więc chyba też bedę musiała przesadzić.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Marek Michalski
E-mail: marek_michalski@vp.pl
Data: czwartek, 19 stycznia 2006 11:14:02
Witam ponownie,

Udalo mi sie zrobic kilka zdjec mojej rosliny. Na razie rozwiniety jest jeden kwiat.

Pani Ewo !!! - prosze nie zgrzytac zebami !!! Pani udaja sie o wiele trudniejsze gatunki. Ja z kolei do niedawna bylem raczej morderca niz hodowca storczykow, a C. cristata to po Phalaenopsis, Dendrobium cf. nobile, Macodes petola i Ludisia discolor pierwszy storczyk, jakiego zmusilem do kwitnienia ;-)

Pozdrawiam serdecznie,

Marek

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4  5  6    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl