Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleione
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: środa, 12 grudnia 2012 08:47:57
Pani Tamaro gratuluję tak pięknych kwitnień,w misach z wieloma kwiatami pięknie sie prezentują.Chyba muszę się porozgladać za tym storczykiem.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 12 grudnia 2012 09:29:58
Szczere gratulacje i wyrazy uznania Pani Tamaro ! - rośliny są niewyobrażalnie piękne !- pozdrawiam ! - Jarek.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 12 grudnia 2012 11:25:59
Absolutnie genialne
Co jakiś czas trzeba przypominać miłośnikom orchidei , że storczyki to nie tylko hybrydy falenopsisów
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: środa, 12 grudnia 2012 14:02:21
Pani Tamaro
Z wyrazami podziwu dla Pani roślin i zdjęć, które to piękno pokazują. Szczere gratulacje

Autor: Ewa Jóżwiak
E-mail:  
Data: środa, 12 grudnia 2012 17:57:16
Absolutnie, absolutnie genialne,
to zdjęcie ze śniegiem cudo

i wiesz Tomku dodałabym jeszcze wzmiankę o czasie (wiem to bolesne doświadczenie ludzkie), ale chodzi mi o to, że doświadczenie kontaktu z tymi roślinami wymaga czasu a nie ilości. Małe siedem lat i wiem już wszystko.
Pozdrawiam Pani Tamaro, moje gratulacje, zdjęcia rewelacyjne.

Jeżeli zbuduje Pani szklarnię dla roślin, to bardzo proszę opowiedzieć.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: środa, 12 grudnia 2012 18:43:36
Ja z prośbą o poradę. Kupiłam wtym roku wiosną dwa egzemplarze tego storczyka w jakimś sklepie internetowym razem z bletillą. Otrzymałam je w doniczkach i zgodnie z zaleceniami producenta posadziłam w ogrodzie ( na wszelki wypadek razem z doniczkami żeby je łatwiej później wykopać na zimę). Liście wyrosły owszem ale kwiatów żadnych. Teraz mam je razem z doniczkami w piwnicy i zastanawiam się co dalej i co zrobiłam źle, że nie zakwitły.Nie wiem na dodatek które są pleione a które bletilla (jedne mają liście z jaśniejszym paskiem). Bardzo proszę o informacje jak się z nimi teraz obchodzić. Pozdrawiam.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: środa, 12 grudnia 2012 18:51:01
Sadzac po postach powyzej nie bede orginalna, jesli przylacze sie ze slowami zachwytu zarowno nad roslinami (przede wszystkim), jak i zdjeciami Pani autorstwa.
Szczerze gratuluje i oby takich prezentacji bylo wiecej.Pozdrawiam Agata

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: środa, 12 grudnia 2012 21:03:27
Dziękuję serdecznie za wszystkie ciepłe słowa! Jest mi niezmiernie miło, że moja prezentacja spotkała się z takim zainteresowaniem. Naprawdę nie spodziewałam się tego!
Z drugiej strony Pleione, chociaż blisko spokrewnione z Coelogyne, nie są u nas zbyt popularne i należało się tym storczykom trochę rozgłosu.

Pani Ewa słusznie wspomniała o czasie. Tak, im więcej go upłynie tym lepszego nabywamy doświadczenia, niestety nie rzadko na błędach, ale może właśnie dzięki temu później łatwiej ocenić co nam i naszym podopiecznym najlepiej odpowiada. Podejmowane decyzje są bardziej przemyślane.
Ale, czy potem rzeczywiście nie idziemy na ilość, to ja już przemilczę

Szklarnia?... Pani Ewo, może za kolejne 7 lat

Pani Doroto, braku kwitnienia Pleione może być kilka, np. pseudobulwy:
- są za młode i jeszcze nie nabyły zdolności do kwitnienia,
- są w rozmiarze do kwitnienia, ale nie były odpowiednio dożywione, więc nie mają siły na wytworzenie pędu kwiatowego
- nie przeszły odpowiedniego okresu spoczynku
- mogą to być inne niż kupowaliśmy gatunki (niestety zdarza się tak ) i nieświadomie popełnione zostały błędy we wczesnej fazie wzrostu, czyli było za ciepło lub za wcześnie zostały podlane
Ale nie ma się czym przejmować, zawsze można to naprawić w następnym sezonie

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie
Tamara

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 15 lutego 2013 02:45:42
Ja poproszę też o porady, zamówiłem sobie kilka z daleeeka... i mimo, że jakoś przesyłka nie trwała wcale za długo to przyszło bagno.

Większość pędów zgniła, kilka bulw również w całości. Ale pytanie mam takie jeżeli pęd kwiatowy we wczesnej fazie zupełnie zagnił, ale bulwa jeszcze przynajmniej wydaje się ok, coś z tego jeszcze będzie? czy to już koniec? załączam kilka fotek...

No i śmietnik jaki mam zamiast kolorowego zawrotu głowy...
No nic mam nadzieję, że coś się jednak uratuje i że może odzyskam cześć pieniędzy...

pozdrawiam

piotr

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 17 lutego 2013 19:57:54
Kiedyś i ja zamówiłam Pleione 'z daleka', ale może dobrze, że nigdy do mnie nie dotarły, niż gdyby miały przyjść w takim stanie...

Piotrze, doprawdy nie wiem co powiedzieć. Smutny widok. Wygląda na to, że storczyki były w transporcie niedługo, ale nie były dobrze zabezpieczone przed przemrożeniem.

Na pewno jest ogromna szansa na odzyskanie wszystkich pseudobulw, które są jędrne. Nawet jeżeli zgnił główny pęd. Pleione bardzo łatwo mnoży się i chętnie tworzy kolejne przyrosty. Tyle, że te "kolejne" będą mniejsze i na ich kwitnienie trzeba będzie poczekać parę sezonów. Ale wówczas będziesz miał już całą misę pseudobulw i kwiatów

Najlepiej przedstawia się sytuacja ze storczykami, którym zgnił tylko pączek kwiatowy. Z takiego pędu wyrośnie normalna pseudobulwa zdolna do kwitnienia w przyszłym roku. Coś, jak u Coelogyne

Życzę wytrwałości i trzymam kciuki za powodzenie w uprawie, bo zestaw gatunków jest naprawdę imponujący

Pozdrawiam,
Tamara

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl