Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Plectrelminthus caudatus
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: środa, 30 stycznia 2013 09:04:42
Panie Piotrze jak Pana roślinka?proszę pokazać ostatnie kwitnienie
moja jak narazie nie kwitła,ale wypusciła keika,już nie wiem co mam robić,żeby zakwitła...

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 31 stycznia 2013 00:42:21
Ponieważ czytałem, że tak wszystkim zdycha to, więc zaraz po ostatnim poście? zakupiłem kolejną roślinę od tego samego sprzedawcy, na starszej roślinie wyciąłem wszystko zostawiając tylko ten jeden szykujący się nowy liść. A ponieważ miejsca u mnie nie ma, zrobiłem coś anty podręcznikowego i bez ściągania starej rośliny dodałem nową na tą samą podkładkę. Na szczęście nie zaszkodziło to ani jednej, ani drugiej; pierwsza roślina ma już z 6 liści, ale nie zakwitła tej zimy, druga za to zakwitła bardzo ładnie. Właśnie już kończy kwitnienie, trwające odrobinę ponad miesiąc.
Pani Iwono, sam nie wiem, ja nie miałem problemu z kwitnieniem, może za mało światła w lato? albo wilgotność zbyt niska? Ciężko mi się wypowiadać czemu nie kwitnie.Jedyne zalecenia jakie znam to hodować podobnie jak Vandy, ciepło wilgotno, ale nigdy nie obcinać korzeni - bo wtedy przestają kwitnąc nawet przez dwa lata lub dłużej.

Pozdrawiam

Piotr

Data: czwartek, 31 stycznia 2013 10:54:47
Piękne kwitnienie,gratuluję,aż dech w piersiach zapiera
Chciałabym się doczekać chociaż jednego pędzika,proszę mi napisać jeszcze jakiej szerokości i długości są liscie.
Pozdrawiam i dziękuję Iwona

Autor: Piotr Tuczapski
E-mail: meloso@op.pl
Data: czwartek, 31 stycznia 2013 14:36:12
A mnie ciekawi jako biologa co innego - cóż to za zwierz sięga po nektar do tak długaśnych ostróg? Bardzo ciekawe.

Oczywiście gratuluję kwitnienia

E-mail:  
Data: czwartek, 31 stycznia 2013 22:13:58
No najprawdopodobniej jak wiele z Angr motyle/ ćmy Zawisakowate (Sphingidae), te z długimi 'językami'napewno cos podobnego jak u Angraecum sesquipedale - http://www.orchidspecies.com/orphotdir/xanthodom.jpg

Pani Iwono - na dorosłej roślinie liście mają 20-27cm na 2-3cm
Pozdrawiam
Piotr

Autor: Piotr Tuczapski
E-mail: meloso@op.pl
Data: niedziela, 3 lutego 2013 00:40:45
Zrobiłem mały 'research' i znalazłem bardzo ciekawy artykuł o relacjach między ćmami a afrykańskimi storczykami - http://www.geocities.ws/pennypoint9/hawkmoth.html polecam. Ćma zapylająca ten storczyk to wg. autora Xanthopan morgani.

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: poniedziałek, 4 lutego 2013 12:36:13
Na załączonym linku można obejrzeć te motyle zgromadzone w kolekcji muzealnej. http://www.liveleak.com/view?i=2e1_1271517764
Jeszcze dodam, że są to motyle z rodziny zawisakowatych, których niektórych przedstawicieli można w lecie spotkać w Polsce.Do rodziny zawisaków należy wiele szkodników leśnych przy masowych pojawach. Jeden z największych polskich, a zarazem europejskich motyli zmierzchnica trupia główka (Acherontia atropos) też należy do tej rodziny.

Data: czwartek, 22 sierpnia 2013 12:59:30
Witam
niedługo i ja doczekam się kwitnienia
jak narazie pokażę ,jak wygladają pąki,są ciekawe takie trochę "inne"

Pozdrawiam Iwona

Data: środa, 28 sierpnia 2013 21:34:54
No i zakwitł
kwiaty pachną w godzinach nocnych,ale trudno określić zapach

E-mail:  
Data: czwartek, 29 sierpnia 2013 00:51:06
Gratulacje dla mnie ot jedna z ciekawszych roślin, u mnie kwitnienie zawsze zimą na razie nie widzę jeszcze nawet zaczątków pędów, ciekawe jak to się stało że kwitnie teraz, no chyba że to import.

POZDRAWIAM

Piotr

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl