Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium x canaliculatum - co to właściwie jest?
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krzysiek N.
E-mail: astroboy@wp.pl
Data: sobota, 29 lipca 2006 11:34:45
Witam

Bardzo bym prosil o bliższe opisanie jakie warunki panują w tej balkonowej foliowej szkalarence ?
Ja od czasu zabicia pierwszego młodego przyrostu raczej trzymam to dendrobium na sucho.(dodam, że po mchu na podlożu wnioskuje iż u Hennisa miało raczej wilgotne warunki, stad tez pewnie jego system korzeniowy pozostawial wiele do życzenia)
Co do zalewania glownie chodzi o unikanie kontaku wilgotnego podloza z mlodziutka psb. Potem gdy ona zmężniej można chyba je traktowac jak zwyczajną compact'ową hybryde Dendrobium
Jak umnie zakwitnie lub naucze sie zmniejszac wielkosc zdjec to odswieże wątek zdjeciami albo kwiatów (oby ) albo samej zieleniny.

Jako ciekawostke dodam iż ta hybryda wypuszczać moze po kilka pędów kwiatowych z jednej psb (czesto pod szczytowymi liścmi) czyli raczje przeciwnie do reszty compaktowych hybryd, które puszczja pojedyńczy z zamego szczytu psb., czym zapewnie rekompensuje maly rozmiar pojedyńczych kwiatów

Pozdrawiam z upalnej Łodzi
Kris

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 29 lipca 2006 11:46:27

Witam,

no cóż, od czasu wystawy, czyli od 14 maja stoi na balkonie, z wystawą południowo-zachodnią. Nawet zimną resztę maja i czerwca tam było, a i teraz podczas upałów też tam jest. Balkon jest cieniowany bambusowymi roletami, więc temperatura nie przekracza 35 stopni. Bez rolet dochodziła do 60
Staram się teraz codziennie wszystkie tam umieszczone zlewać wodą, ale bywają dni, że nie mam na to czasu . Posadzone w podłożu mojej produkcji (kora, chipsy kokosowe, trochę sphagnum, węgiel drzewny, perlit). W ciągu dnia uruchamiam wentylator biurkowy . I wydaje się, że mu tam dobrze

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl