Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium bullenianum syn.topaziacum.
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: K.Ch.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 10:30:16
Szkoda, że ja nie doczekam ani takiej rośliny, ani takiego kwitnienia. Żona mi powiedziała:" jeszcze jeden storczyk w domu a nie żyjesz". Własine disiaj zamówiłem dwa dendrobia.
Pozdrowienia Krzysztof Chojnacki.

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 11:15:32
Piękne kwiatostany i opowieść.

Im więcej nas coś kosztuje i bardziej nam na tym zależy tym bardziej z tego sie cieszymy.
- Większe zadowolenie i radość po takich kłopotach.
Gratuluję, udało się i upragniony gatunek i śliczne kwitnienie.
Napisał Pan: "...Musi być podlewane przez cały rok i nie może być zupełnie zasuszane przez dłuższy okres" - czy miał jakkolwiek okres odpoczynku i kiedy?

Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 15:16:46
Witam,
och marzy mi się takie dendrobium a jeszcze dodatkowo stałe warunki uprawy - jednym słowem rewelacja! Przy takim świetlistym kolorze nawet najbardziej pochmurny dzień będzie się wydawał słoneczny! No cudo i te gęste pęki kwiatów! Przyłączam się do gratulacji
Pozdrawiam, z prośbą o dalsze równie ciekawe prezentacje.
Anna

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 16:48:58
Pani Anno - nie taka znowu rewelacja , niestety dendrobia tego typu mimo że wymagają prawie stałych warunków uprawy to w uprawie parapetowej nie otwierają całkowicie kwiatów , a jak nawet otworzą niektóre, to kwitnienie trwa niecały tydzień. Niestety by kwiaty dobrze się wykształciły potrzebują wyższej wilgotności. To samo jest z den miyakei oraz den lawesii - rosną i zawiązują kwiaty wspaniale - ale nie otwierają ich w pełni. Można co prawda powiesić je (tak jak to robi Iwona D.) w wylocie wilgotnego powietrza przy nawilżaczu, tylko czy warto ponosić taki nakład pracy przy roślinie ? - jest tyle innych równie pięknych i ciekawych, kwitnących bez żadnych oporów.
Ja również przychylam się do gratulacji dla Pana Piotra.
Pozdrawiam
beata

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 17:03:18
Panie Piotrze,
Słuchałam w Krakowie Pana opowieści o przygodach związanych z polowaniem na to dendrobium i przyznaję, że byłam go bardzo ciekawa. Roślina piękna bez dwu zdań i zakwitła wspaniale . Gratuluję wytrwałości w poszukiwaniach.
Jeśli mogłabym coś od siebie dorzucić, to chciałabym raczej przestrzec innych przed takim hura-optymizmem. Dendrobium tego typu, kwitnące na bezlistnych pseudobulwach, wcale nie są takie łatwe w uprawie, jakby mogło się wydawać. Mam ich trochę, to wiem, jaka to zabawa. Mogą być łatwe, jeśli mamy dla nich odpowiednie warunki . Inaczej możemy mieć tylko przyrastające kolejnego roku 'patyki'. Co nie znaczy, że nie warto próbować.

Gratuluję i pozdrawiam,
Maria

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 22:20:20
Witam,
no cóż nie myślałam o uprawie parapetowej, ale może faktycznie to roślina nie na moje możliwości uprawowe . Mam już Den. lawesii i teraz się zastanawiam co będzie dalej. Na razie ładnie rośnie, ale na efekt kwitnienia przyjdzie mi długo poczekać bo kupiłam małą sadzonkę. Poczekamy, zobaczymy
Pozdrawiam,
Anna

Autor: paweł
E-mail: hydrops@onet.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 00:31:16
Piotruś!Dzisiaj z żonka obejrzałem Twoje Ukochane Storczyki ,celowo pisane z dużej litery.Nie ukrywam ze uronilismy łezkę.Gratulujemy pasji i sukcesów.mamy nadzieję że dane nam będzie zobaczyć je na żywo.Pozdrawiamy Wodeccy.
P.S Twoje Dendrobium Topaziacum ........

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 22:22:55
Nie napisałem jednej ważnej informacji, a muszę to zrobić , żeby być w "porządku" w stosunku do wszystkich, którzy raczyli oglądnąć prezentowane dendrobium. Roślinę otrzymałem z zawiązanymi pąkami, więc nie mam w tym obfitym kwitnieniu żadnej zasługi. Jeżeli za rok będę się mógł poszczycić podobną ilością kwiatów to będzie to już mój własny sukces.
Uwagi Pani Marii są bardzo trafne i ja też nie namawiałbym do kupowania tego typu dendrobiów, jeżeli nie ma się jasnego i wilgotnego stanowiska.
Pozdrawiam PP

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: środa, 27 sierpnia 2008 13:24:57
Witam,
Mam dwa lata opóźnienia , ale nie o to tutaj chodzi.Za to z całą pewnością miałam więcej, niż Pan Piotr, szczęścia, bo już za pierwszym razem dostałam to, co chciałam. Dodatkową satysfakcją jest fakt, że moje dendrobium jakkolwiek o wiele skromniejsze, pąki zawiązało u mnie, w czasie wakacji na świeżym powietrzu. Rośnie sporo nowych pseudobulw, to może w przyszłym roku zakwitnie obficiej.
Oto ono:

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 27 sierpnia 2008 13:53:47
Gratulacje Pani Mario! - też bardzo lubię dendrobia - Pani dendrobium ma kwiaty o fantastycznej żywej barwie.Ciekawy jestem, czy ma jakiś zapach.Dodatkowo wyniesienie rośliny do ogrodu - dobrze jej zrobiło(nie mówiąc juz o super troskliwej opiece ze strony Pani!)- pozdrawiam serdecznie z Kielc!

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl