Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis cornu-cervi
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: poniedziałek, 11 lipca 2005 17:49:46
tak sobie łaziłem po sieci i znalazłem. Za 20 lat mój też tak będzie wyglądał

Autor: Anna F.
E-mail: anna.frys@wp.pl
Data: poniedziałek, 11 lipca 2005 18:01:17
Panie Marku, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Widzę że zdecydowanie jest Pan zwolennikiem uprawy wielu gatunków w keramzycie. Co do reanimacji pokrzywdzonych przez los i ludzi egzemplarzy, nie tylko Pan.
Ja osobiście zwykle używam spagnum, ale keramzyt jest praktycznie wiecznym tworzywem i ostatnio zastanawiałam się nad próbą hodowli w tym podłożu. Na początek spóbuję może z jakimiś mniej wartościowymi hybrydami phalaenopsisów-zobaczymy jak mi pójdzie.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim-że im się chciało "pukać i przekazywać cenne informacje".

Pozdrowienia z Łodzi-Frysianka

Autor: ilona
E-mail:  
Data: środa, 3 sierpnia 2005 18:59:40
Musi pachnieć ,wszystkie equestrisy pachną przed południem ,nawet dość silnie ,proszę pamiętać ,ze niektóre phal, pachną tylko w słońcu i w określonym przedziale czasowym (czasami 1-2 godziny!) .Jak jestem w domu i kwitnie Pha. violacea to zawsze wiem kiedy jest godzina 12 - południe bez patrzenia na zegarek zapach wypełnia cały dom .
Załączam zdjęcie domowego cornu-cervi 25 kwiatów .
pozdrawiam

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 3 sierpnia 2005 23:01:56
Witam !

Musi - nie musi Niektóre klony są "trefne" i nie pachną. Zdarzają się takie przypadki np. z Brassavolą nodosą.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 7 listopada 2006 18:22:10

Witam,

odgrzebałam dość stary wątek, bo właśnie zakwitła u mnie Phalaenopsis cornu-cervi
Na razie jest to tylko jeden kwiat, ale są kolejne pąki

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Seba
E-mail:  
Data: środa, 8 listopada 2006 21:06:05
Zawsze mnie to zastanawiało... Proszę zobaczyć fotkę 2 posty wyżej. 2 dolne płatki korony są jakby podzielone pionowo na część "pełną" i "kropkowaną" a na zdjęciach Pani Grażyny całe płatki są kropkowane. Może to jakieś formy... nie rozumiem też "gatunku" lamelligera, który wygląda na niektórych zdjęciach jak cornucervi, a cornucervi na niektórych wygląda jak lamelligera

Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 8 listopada 2006 21:27:28

Witam,

nie jestem specjalistką od Phalaenopsis , może ktoś lepiej znający się "na rzeczy" potrafi coś wyjaśnić. Natomiast wiem, że w obrębie tego samego gatunku mogą istnieć różne formy kolorystyczne

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: środa, 8 listopada 2006 23:59:48
Wiedzy to większej nie mam, ale forma Grażyny całkiem mi się podoba, mimo mniejszych znaków czerwonego barwnika! Gratuluje kwitnienia.
No i można sobie doczytać, że P. lamelligera to synonim, więc powinna być taką samą rośliną. A formy są różne i różniaste. Od niekropkowanych zielonkawych alba, czy flava, przez kropkowane mniej lub bardziej, czasem nazywane dodatkowo red, dark red, brown, do niemal zlewających się w barwną dominującą 'plamę' czerwonobrązową lub choćby fioletowobordową jak u thalebanii. Sądzę, że te przedzielone płatki to wynik krzyżowania różnych form kolorystycznych, ale to już pewnie by Pani Ilona lepiej wyjaśniła...
Pozdrawiam

Autor: Seba
E-mail:  
Data: czwartek, 9 listopada 2006 16:03:31
noo thalebanii to bym chciał, kolorki magiczne gdzieś czytałem, chyba na jakimś forum z usa, facet pytał czy jak ma lamelligere to ma pisać na fiszce phal. lamelligera? Olaf Gruss (chyba kojarzycie?) odpowiedział że on by napisał phal. cornu-cervi f. lamelligera, albo w ogóle samo cornu-cervi hehe. Co hodowca to inna opinia. Równie dobrze możnaby wydzielić z violacea te wszystkie mentawai, sumatra, coerulea

Pozdrawiam

Autor: anusia
E-mail: koteczekanusi@o2.pl
Data: środa, 13 czerwca 2007 19:19:01
Tak, ja też ostatnio kupiłam w IKEI storczyka (Phal.), żeby go ratować przed złym losem. Gdybym była sama, pewnie nie wyszłabym z tylko jednym :-) I jestem bardzo z niego zadowolona, bo może nie jest szczególnie rzadkim okazem botanicznym, ale za to jest bardzo dzielny i cudownie kwitnie. A przy okazji - w IKEI można dostać ładne szklane osłonki na doniczki, akurat w storczykowym rozmiarze.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl