Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya walkeriana
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 23 listopada 2008 12:15:17
Poprawianie błędów jest jak najbardziej wskazane. W większości jesteśmy amatorami i popełnianie błędów jest zrozumiałe. Wspaniale jeżeli znajdzie się ktoś kto te błędy wynajdzie i potrafi je poprawić.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: niedziela, 23 listopada 2008 14:22:39
Pani Grażyno. To dlaczego Wybylin nazywa się jednolistny a nie jednoliściowy. Podręczniki oraz encyklopedie używają dla określenia ilości liści na roslinie raczej formy: dla roślin z jednym liściem-jednolistna, z dwoma liścimi-dwulistna, z wieloma liścimi-wielolistna. Pani Doktor użyła prawdopodobnie "formy liściastej" dla podkreślenia różnicy pomiędzy liściem a liścieniem.

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: niedziela, 31 maja 2009 01:31:54
Chciałabym zaprezentować moją Cattleya walkeriana i Cattleya walkeriana var. alba. Obie kwitły niemal równocześnie od końca marca do początku maja tego roku. To ich pierwsze kwitnienie u mnie.
Są wyjątkowo łatwe w uprawie i nie zgodzę się z Tomkiem, że nie nadają się do uprawy parapetowej - obie zakwitły u mnie na parapecie nawet bez dodatkowego oświetlenia

Pozdrawiam
Joanna

Autor: jaeuterpe@gmail.com
E-mail:  
Data: niedziela, 31 maja 2009 13:39:38
Joasiu-obie wspaniałe.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 31 maja 2009 19:02:26
Gratulacje, obie są piękne !

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Bix
E-mail:  
Data: wtorek, 2 czerwca 2009 13:13:25
Panie Krzysztofie... Kończ waść, wstydu oszczędź... Wybylin nazywa się "jednolistny" bo CAŁA ROSLINA MA TYLKO JEDEN LIŚĆ. Gdyby był znany z tego ze ma tylko dwa liście, nazywałby się dwulistnym. TYLKO DWA LIŚCIE NA CAŁEJ ROŚLINIE, bo w przeciwieństwie do katlei nie jest to roślina o wzroście sympodialnym. Katleje nie mają jednej łodygi głównej, bulwy narastają stopniowo, ale tworzą nadal jedną roślinę. Każda z tych pseudobulw ma po jednym lub dwa liście, ale cała roślina ma ich dużo, w odróżnieniu od wybylinu który jest jednolistny właśnie (obdarzony tylko jednym liściem)- co wiedziałby każdy komu chciałoby się przeczytać resztę notki w Wikipedii, a nie tylko tytuł, panie Krzysztofie... Słowa podobne wcale nie oznaczają tego samego, czego nie mogą zrozumieć np. osoby używające wymiennie słówek "bynajmniej" i "przynajmniej"...
Zamiast dramatycznie starać się wykazać pani Grażynie błąd, wyciągnąłby pan więcej korzyści próbując się od niej czegoś nauczyć...

Autor: Marta
E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: sobota, 2 kwietnia 2016 17:58:14
Nie jest taka trudna ta katleja jak się o tym mówi. Moją uprawiam na parapecie północnego okna, wilgotność powietrza w zimie 30-40%, temp 25-22*C. W lecie, gdy kaloryfery nie grzeją, ma bardziej przychylne warunki. Kwiaty mojej katlei pachną owocowo-landrynkowo ale natężenie zapachu jest słabe. Może gdy roślina podrośnie, za parę lat, będzie to zapach rzeczywiście silny. Lodyga kwiatowa powinna wyrastać z spodu psb, czy ze szczytu? Marta

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl