Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Thunia marshalliana
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 9 lipca 2013 11:37:25
Piękna ta Twoja marshalliana

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Robert
E-mail: robkuba@tlen.pl
Data: piątek, 19 lipca 2013 13:25:06
Roślinę Grażyny widziałem na żywo (nawet dostałem maleńkie keiki Grażynko, dzięki). Po prostu piękna!
Paradoksalnie, mimo swej wielkości, nie zajmuje wiele miejsca.
Pozdrawiam, Robert.

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: piątek, 11 grudnia 2015 19:08:24
Odświeżam kolejny stary temat i, co ja widzę! - 'Thunia fun club' powiększa się i nawet Grażyna znalazła u siebie miejsce na uprawę tego uroczego storczyka!

Dzisiaj właśnie moja roślina zgubiła ostatniego liścia i wreszcie udała się na zimowy spoczynek. Coraz bardziej przesuwa się jej sezon wegetacyjny , co skutkuje późniejszym kwitnieniem. Inna sprawa, że przez moje przeprowadzki i remonty, praktycznie co roku zmianiam jej warunki uprawy . Ale nie o tym chciałam.
P. Kazimierz zauważył, że nasze rośliny zaprezentowane powyżej różniły się intensywnością zabarwienia warżki. Przyczyna jest banalna - światło. W tym roku mój storczyk zakwitł w połowie lipca i wybarwienie warżki było prawie pomarańczowe

Przy okazji mam jeszcze pytanie do p. Kazimierza, czy po takim zroszeniu Pana rośliny, jak widać na dwóch pierwszych zdjęciach, nie wykazuje ona żadnych objawów chorobowych? Moja już przy intensywniejszej mgle dostaje piegów na liściach, a o spryskiwaniu to nawet nie myślę…

Pozdrawiam,
TF

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: piątek, 11 grudnia 2015 21:37:52
Thunie moczyłem w lipcu i szybko przesychały. Przy mojej ilości roślin stosuję niekonwencjonalne metody podlewania. Leję rośliny wodą wprost z węża i staram się robić to z rana. Czasem łapią jakieś plamy późną jesienią i to jest pewien problem. Jednak w tym roku jesięn była słoneczna, więc pólki co nie obserwuję plam na liściach. Też za radą Marysi Garbuz wymieniłem poliwęglan na grubszy i jest cieplej w mojej szklarence. Tak na prawdę nie mam wyjścia, bo mam mało czasu na storczyki, więc je olewam, chciałem napisać polewam.
Bardzo pozdrawiam wszystkich miłośników storczyków.

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: sobota, 12 grudnia 2015 08:51:59
Metoda polewania storczyków wężem ogrodowym znana jest mi dobrze i także czynię to w jak najwcześniejszych godzinach przedpołudniowych. Mam jednak kilka 'wybrańców', w tym Thunia, u których liście omijam

Dziękuję za szybką odpowiedż i odpozdrawiam

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl