Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne ochracea
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 23 kwietnia 2009 12:19:47
Pani Aniu! - zjawiskowo piękne kwiaty!- jest w nich cała delikatność i elegancja orchidei - gratulacje i pozdrowienia z Kielc!

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 22 kwietnia 2012 23:27:17
I mi się trafiła Coelogyne nitida, w tym roku udały się 3 pędy a dwa już otwarte. bardzo przyjemnie pachnie. Kwiaty dosyć małe jak na tą sekcje, ale i tak fajna roślinka.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 20 grudnia 2016 23:15:20

Wznawiam ten stareńki temat z nadzieją na pomoc specjalistów w rozwianiu wątpliwości odnoście równoważności Coelogyne ochracea i nitida...

Od kilku lat mam w kolekcji Coel ochracea.
Raz lepiej, raz gorzej, ale jakoś się dogadujemy. Poniżej tegoroczne, majowe kwitnienie:

I wszystko byłoby dobrze, gdybym posłuchała rad Autora tego tematu
Babska ciekawość była jednak silniejsza i ostatnio kupiłam Coelogyne oznaczoną jako 'nitida'.
Storczyk przyszedł z dwoma pędami kwiatowymi i aktualnie kwitnie. Termin kwitnienia trochę dziwny, ale nie takie cuda hodowcy wyczyniają.
Sprawa dotyczy wyglądu rośliny - niby taka sama, a jednak inna

Jak widać, pędy kwiatowe cieniutkie, łukowato wygięte pod ciężarem kwiatów zebranych na szczycie.
Ochracea ma pęd wyprostowany, solidny, a kwiaty rozmieszczone są na nim równomiernie:

Na pierwszy rzut oka kwiaty są prawie takie same:
- Coel ochracea

- Coel nitida

Ale przyglądając się z bliska warżkom obydwu Coelogyne różnice widać już wyraźnie:

Zdecydowanie też różni się zapach tych dwóch kwiatów ; ochracea wydziela woń akacjową, a nitida - miodowo-piżmową. Różnica dotyczy też intensywności wydzielanej woni, na korzyść ochracea

Uwzględniając powyższe nasuwa się pytanie, czy wymienione różnice są dopuszczalne w ramach tego samego gatunku (dla mnie mało prawdopodobne), czy raczej trafiła się mi zupełnie inna Coelogyne? Jeżeli to ostatnie, to co tym razem upolowałam?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki

Pozdrawiam,
TF

Autor: JB
E-mail:  
Data: wtorek, 20 grudnia 2016 23:55:39
Wskazówka: ta "ochracea" to mi wygląda na C.corymbosa
Ale to na moją wiedzę sprzed 10 lat PM jest/był aktualniejszy, ale czy tu jest?
Pzdr
Jurek

E-mail:  
Data: środa, 21 grudnia 2016 10:31:20
Dziękuję uprzejmie za błyskawiczną odpowiedź
Wskazówka bardzo cenna. Teraz wiem, że te Coelogyne na pewno nie należą do tego samego gatunku.

Corymbosa ładniusia i też jakby podobna, ale to chyba nie to.
Za duże kwiaty. Moja nowość jest raczej drobnokwiatowa - max 4 cm szerokości.

Zastanawiam się, czy to aby nie punctulata, ale wujek google nie ułatwia mi zadania
Pozostaje mieć nadzieję, że w wolnej chwili PM zajrzy tu kiedyś przez sentyment i oświeci mnie w tym temacie

Pozdrawiam
Tamara

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza51@gmail.com
Data: środa, 21 grudnia 2016 11:25:35
Pani Tamaro zadała Pani bardzo trudne pytanie na które każda odpowiedź może być dobra lub zła. Ocena makroskopowa może być złudna, tym bardziej, że wszystkie te gatunki mogą być tylko formami lub rasami geograficznymi jednego gatunku. Nie wykluczone że w tym przypadku zarejestrowano nadmierną ilość bytów. Jedynie genetyka może to rozwiązać, tym bardziej, że gdzieś już czytałem iż Coelogine nitida i ochracea to jeden gatunek.

Autor: JB
E-mail:  
Data: środa, 21 grudnia 2016 20:54:28
Tamara,
skoro PM się nie pojawia, to sięgamy do (odkurzonych właśnie ) ksiąg:
zakładamy, że to sekcja Ocellatae, jest wg E. i J-C.George osiem gatunków (D. Clayton podaje sześć, bez opisanej w 2005 C.pantlingii i C.taronensis, którą widział w sekcji Lentiginosae).
Kluczem jest kształt i długość warżek, załączam to na obrazkach z książki George'ów (przy okazji widać zmienność na przykładzie C.corymbosa):

Jasne pewnie jest, że trzeba taką warżkę urwać i rozprasować
Pzdr
Jurek

Autor: PM ;-)
E-mail:  
Data: czwartek, 22 grudnia 2016 01:52:34
TYM RAZEM To NA PEWNO INNe GATUNKi.

Różnice zbyt duże ,

Pierwsza to chyba jednak nitida - tu warżkę mierzymy 2 cm nitida 2.5 więcej corymbosa, i za nitida też wskazuje ich zlewanie się na środku ważki gdzie u corymbosa z reguły jednak ciut są oddzielone na środku.

Druga i o ile to nie hybryda bo tych też już jest kilka, to taki wzrost pędu to tylko u punctulata i hysterantha, hysterantha ma bardziej eliptyczne lub też cylindryczne bulwy wiec odpada.
Co widać też na zupełnie oddzielonych (górne od dolnych) żółtych plamach na warżce jak na rysunkach Państwa George, takie też ma occulata ale ta ma inny typ wzrostu pędu.

Punctulata ma dwie pododmiany:
1. subsp. brevipedunculata - sepale i petale około 2cm
2. subsp. punctulata - sepale 3-3.6cm, petale 2.7-3.4cm

Stawiam na drugą - ale to już tobie do wymierzenia ;-P

Ps. skad ona? bardzo ładne te kwiaty!!!

Wesołych Świąt

Pozdr

PM

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza51@gmail.com
Data: czwartek, 22 grudnia 2016 14:11:20
Zrobiłem skan cyt. wcześniej opracowania Claytona The genus coelogyne a synopsis.Dołączam może się przyda.

E-mail:  
Data: czwartek, 22 grudnia 2016 18:38:06
Dziękuję serdecznie za wszystkie uwagi i zamieszczone materiały.
Przeglądam je i porównuję do mojego storczyka....... i dochodzę do wniosku, że nadmiar wiedzy mi nie służy
Wyprasowałam pięknie warżkę Coelogyne

i, na moje oko, najbardziej przypomina mi ona Coel nitida
Może, jak zauważył Pan Kazimierz, to rzeczywiście jakaś inna forma geograficzna tego gatunku?
Albo zgrabna krzyżówka, jak zasugerował PM...

Co by to jednak nie było i tak mi się podoba.
Tym razem jestem zadowolona, że kupując niby to samo, co już mam - ochracea = nitida, otrzymałam coś innego

Pozdrawiam
i także życzę spokojnych, zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia,

Tamara

PS
Storczyka wyhaczyłam na niemieckim Ebayu

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl