Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum makoyanum? - z dedykacją dla Grażyny Siemińskiej :-)
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 12 lutego 2007 18:55:01

Witam,

Dziś u p.Tadeusza Kusibaba widziałam roślinkę (niestety, nie kwitła ) opisaną jako Bulbophyllum majohannae (właśnie przez j, choć głowy nie dam, jutro sprawdzę), a wątpię by miał roślinę źle oznaczoną. Może jutro uda mi się porozmawiać na ten temat...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: poniedziałek, 12 lutego 2007 21:49:31
No właśnie, nazwa ciekawa, ale mam wrażenie że tylko pojawia się u nas w Polsce W galerii rośliny tak opisane Grażyny i p. Piotra Piesika, i koniec? No znalazłem Bulbophyllum majohannae też na forum: http://www.orchideefantome.com/forum/ , ale niestety ten język jest mi zupełnie obcy... ale chyba ktoś się też pyta czy istnieje

A drogą sprostowania w książce "Bulbophyllums and Their Allies" nie ma nazwy mayohannae ani jej podobnej... nie ma też w wykazie http://www.dalholl.hpg.ig.com.br/generos/Bulbophyllum/Bulbophyllum.html , zawierającym ponad 2000 pozycji i jeszcze więcej nazw... nie ma na stronie Wiedeńskiego Uniwersytetu, na którym też można znaleść niemal wszystkie inne...

Tak czy inaczej podoba mi się coraz bardziej właśnie taki jasny a nie czerwonawy, i mówię moim bulbom żeby się wzięły do roboty i zakwitły, no i może coś się powoli wykluje - chyba poczuły chęć rywalizacji

Pozdrowionka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 13 lutego 2007 17:39:04

Witam,

a oto rezultat dzisiejszej dyskusji na w/w temat z p.T.Kusibabem. Jak można było się domyslić , ja mam tę roślinę od P.Piesika, który wcześniej dostał ją od T.Kusibaba
Tak opisana roślina dotarła do T.Kusibaba z Azji. Nie wyklucza przekłamania nazwy , ale też pooglądaliśmy dokładnie, na ogroooooooooooomnych zdjęciach zarówno majohannae jak i makoyanum. Niby baaaaardzo podobne, ale jednak są różnice w szczegółach budowy warżki. Niewykluczona jest pewna zmienność w obrębie gatunku, ale T.Kusibab traktuje je jak oddzielne gatunki.
Poza tym uważa, że skoro nie prowadzimy na tych roślinach badań naukowych, to właściwie nie jest naprawdę ważne jak się to cudeńko nazywa , byle rosło i kwitło

I to tyle z dzisiejszej dyskusji na ten temat...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 13 lutego 2007 19:20:26
Witam!

I OOOGROMNIE Wszystkim dziękuję za miłe słowa, zainteresowanie prezentacją oraz za próby zidentyfikowania zidentyfikowanej rośliny.

Cirr. serratotruncatum?... Hmmm, też ładnie i na pierwszy rzut oka identyczne... Tyle, że teraz nie będę mogła porównać wymiarów, bo jedyne, które zdążyłam zanotować, to "średnica" kwiatostanu - 6 cm, długość pędu - 15 cm oraz wysokość liścia z p-bulwą - 12 cm.
(Zaznaczam jednak, że są to pomiary baaardzo szacunkowe )

Z drugiej strony, jak to słusznie zauważyła Grażyna, badań naukowych nie robię, więc nazwa nie ma jakieś większego znaczenia, byle tylko storczyk rósł zdrowo i systematycznie zakwitał.
(To ze względu na chęć ustalenia warunków uprawy, jakich wymaga mój nowy nabytek rozpoczęły się poszukiwania i wątpliwości... )

Co do koloru kwiatów, przypuszczam, że decydującym czynnikiem ich wybarwienia było oświetlenie. Na wiosennej wystawie w Krakowie roślina mateczna wyglądała tak:

Jeszcze raz wszystkim Państwu dziękuję za dyskusję.

Pozdrawiam,
Tamara

E-mail:  
Data: niedziela, 14 października 2007 23:21:35
Wracam do starego tematu tylko po to, aby nieskromnie pochwalić się, że orchidea zaakceptowała opisane powyżej warunki uprawy.

Wygląda na to, że jeśli tylko zapewni się storczykowi odrobinę ciepłego kąta o podwyższonej wilgotności, rośnie bezproblemowo i chętnie kwitnie , nawet na starych p-bulwach, które miały już kwiaty.
Chyba stanę się fanką "parasolkowatych" Bulbophyllum
W każdym razie zaczynam rozglądać się za kolejną rośliną "z tej serii"

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 15 października 2007 10:19:20
Tamara,

Stworzyłaś dzieło sztuki. Roślina piękna, a samo zdjęcie jest niesamowite.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 października 2007 15:28:21
Tamara

Jestem fanką Twoich zdjęć. Nie wiem czy bardziej zachwycać się rośliną, czy tym jak ją pokazałaś.

pozdrawiam
Agnieszka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 października 2007 18:44:49
Witam,

Dziękuję bardzo za tak ciepłe przyjęcie tego postscriptum , ale Dziewczyny, nie przesadzajcie!
To samo się tak "stworzyło", ja tylko znalazłam się w odpowiednim miejscu, o odpowiedniej godzinie...

Pozdrawiam
Tamara

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 29 listopada 2008 11:42:41
Co by nie zapomniec nie tak dawno sie natknalem jak sadze na identyczne kwiaty.

Roslina jest opisana jako Cirrhopetalum ochraceum, a jej synonimy to Bulbophyllum ochraceum [Ridley] Ridley 1907 non Cogn. 1907; Bulbophyllum serratotruncatum Seidenf. 1974

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: sobota, 29 listopada 2008 17:53:26
Gratulacje!piekny ten storczyk jeszcze z tego gatunku nie uprawialam,moze mialby ktos do zaoferowania jakas sadzonke pozdrawiam Iwona

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl