Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Spathoglottis plicata
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 21:29:31
Panie Andrzeju, mam tego storczyka chyba już 5 lat, tylko czasu na pisanie nie mam . Od siebie mogę dodać, że oprócz mnie lubią go także przędziorki.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 22:48:51

O, dziękuję Pani Mario. Cieszę się, że Pani też ma ten gatunek i go lubi (mam nadzieję, że bardziej niż lubią go szkodniki).

Tak, ma podatne na przędziorki liście. U mnie na szczęście jakoś dawno nie występują - kiedyś (parę lat temu) też miałem. - Opryski p.szkodnikom i większa wilgotność (mam duże podstawki ze żwirkiem i wodą). Pomogły chyba też szczelne nowe okna - także zwiększają wilgotność.

A jak u Pani kwitnienia? Czy usuwa Pani bezlistne psb-y?

Pozdrawiam, Andrzej.

Data: wtorek, 30 maja 2006 23:08:16
Mój kwitnie później, przełom czerwiec/lipiec. Usuwam pseudobulwy, które stają się suche i 'puste'. Mam jeszcze S. aurea, ale jest bardziej humorzasty.
Aha, w słońcu czerwienieją im liście, ale nie widać żadnych innych szkód.
Wolę spokojniejsze barwy, ale ten storczyk to już przywiązanie i pewna historia...

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 31 maja 2006 15:49:50
Dziękuję Pani za wyjaśnienia. Piękne są te Spathoglottis aurea, które pokazała Pani na swojej stronie internetowej. Gratuluję i pięknej "strony" i kwitnienia "humorzastego" gatunku.
Wydaje mi się, że nawet "pełne" - ale bezlistne psb-y osłabiają roślinę i pobierają składniki z ulistnionych pędów i w ten sposób hamują/zmniejszają ich wzrost i kwitnienie...
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej.

Data: środa, 31 maja 2006 18:23:00
Panie Andrzeju, dziękuję za życzliwość i dobre słowo. Z powodu tej strony, to ja chyba będę co najmniej 5 lat krócej żyła. Wciąż coś się psuje, a to pochłania mnóstwo czasu i energii. Ostatnio zmieniło się kodowanie w Bazie i wszystkie polskie znaki zmieniły mi się na stronie w znaki zapytania . W pierwszym odruchu powiedziałam synowi, żeby zamknął stronę, ale dostaję tyle listów... Zatem zaczęłam mozolnie wszystko poprawiać, strona po stronie, wszystkie materiały, każdy opis. To tak, jakbym pisała ją na nowo. A tych roślin jest bardzo dużo. Storczyki to tylko mały wycinek. Przy okazji przepraszam Wszystkich, za te niedogodności, ale jeszcze trochę to potrwa, bo wciąż są ważniejsze, życiowe sprawy.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Joanna
E-mail:  
Data: wtorek, 5 czerwca 2007 21:05:54
Czy ktoś wie jak doprowadzić do kwitnienia tego wspaniałego storczyka???

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl