Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Brassia Eternal Wind Summer Dream
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@aqua.com.pl
Data: środa, 17 czerwca 2009 09:42:59
W tym roku ponownie w czerwcu zakwita mi Brassia Eternal Wind 'Summer Dream'.
Tym razem roślinka wypuściła 2 pędy kwiatowe, które rosły w bardzo imponującym tempie, bo tylko ok. 1 miesiaca od pojawienia się zawiązku pędu do rozwinięcia pierwszego kwiatu. Również kwiaty są imponujące, bo mają rozpiętość prawie 20 cm, a przy tym w ciągu dnia delikatnie przepięknie pachną. Nie wiem do czego porównać ten zapach ale jest bardzo miły dla nosa. Nie jest słodki i nie przypomina wanili, może troszkę w kierunku cytryny. Rok temu kwitła ok. 3 tygodni więc przypuszczam, że i w tym nie będzie to trwało tak długo jak np. u Phalenopsisów. Samą roślinkę kupiłem w Krakowie w markecie, tak więc przypuszczam, że w Polsce jest więcej szczęśliwych nabywców.

Autor: Aga N.Targ
E-mail:  
Data: niedziela, 26 lipca 2009 14:32:24
Śliczna roślinka, od niedawna tez taką mam - właśnie kończy kwitnienie. Zapach bardzo ładny- coś miedzy cytryną a cynamonem

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: wtorek, 28 lipca 2009 21:34:47
Gratuluję kwitnienia tej egzotycznie pięknej rośliny.Mam też takie,jedna kwitnie,druga przekwitła,ale znów tworzy pędy kwiatowe.
Moje pachną migdałami i myślałam że to Brassie rex ,ale kwiaty mam identyczne.
Pozdrawiam
Elżbieta

Autor: Mariusz
E-mail: masici@poczta.onet.pl
Data: piątek, 25 marca 2011 22:41:47
A mnie owa piękna roślina umiera "na oczach". Nie wiem, co mam robić. Są trzy pomarszczone, sine i obumarłe pseudobulwy oraz jeden listek, któremu też nie ma się już chyba na życie. Nigdzie nie mogę też zakupić tej rośliny. Proszę o pomoc - albo porady, co do uprawy, albo gdzie mogę ją zakupić. Pozdrawiam. Mariusz

Autor: rafał szewczyk
E-mail:  
Data: sobota, 22 czerwca 2013 11:26:44
U mnie też kwitnie regularnie.Nie sprawia kłopotów w uprwie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl