Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium harveyanum - w wiosennych, świątecznych kolorach
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: czwartek, 23 sierpnia 2012 11:13:53
A mnie sie to dendrobium szalenie podoba.I niewazne czy kwitnie wiosna czy latem.Marku gratuluje kwitnienia i pozdrawiam.

Autor: Piotr Tuczapski
E-mail: meloso@op.pl
Data: piątek, 11 stycznia 2013 14:04:46
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie . Czytam forum od jakiegoś czasu i bardzo mi się podoba to co widzę Nurtuje mnie taka sprawa - 1 dnia świąt zauważyłem pęknięcie i wystający malutki pączek na górze pseudobulwy mojego D. harveyanum, co mnie niezmiernie ucieszyło, bo jeśli wszystko się uda to będzie to pierwsze jej kwitnienie u mnie odkąd ją mam, tj od jakiś 4 lat . Obecnie roślina ma 3 zawiązki, najdłuższy ok. 6mm. Moje pytanie - jak długo trwa rośnięcie kwiatostanów, bo jak dla mnie jest aż nazbyt wolne ale może tak ma być.
Drugie i ważniejsze pytanie - czy mam już zwiększyć wilgotność? Wiem, że teoretycznie powinno być sucho do walentynek, ale z drugiej strony wszędzie czytałem, że po pojawieniu się kwiatostanów należy zwiększać wilgotność. Roślina rośnie w orchidarium pod świetlówkami, mam tam automatyczny system zraszania, włączany 4x dziennie na ok. 20s. W ogóle nie jest podlewana.

Z dóry dziękuję

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 11 stycznia 2013 16:46:53

Dłuuuuuuuuugo . Trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo pewnie kwiaty będą dopiero pod koniec lutego albo nawet w marcu. Z tego "pączusia" musi wyrosnąć cały pęd kwiatostanowy, potem pąki....

Jeżeli wigotność nie spada poniżej 70%, to można na razie nie podlewać, choć w naturze jakieś tam opady zawsze są i rośliny nigdy nie są zupełnie suche zbyt długo, choć do połowy lutego powinny dobrze przesychać między podlewaniami. Ale jeżeli będzie już dobrze widoczny kwiatostan, to trzeba powoli i niewiele podlewać. Porządne podlewanie dopiero wtedy, gdy po przekwitnieniu pokażą się nowe przyrosty. Teraz full słońce, ciepło w dzień i bardzo chłodno w nocy, różnica powinna wynosić co najmniej 15oC.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 11 stycznia 2013 17:07:39
Dziękuję pięknie, w takim razie czekam

Autor: Marek Siwik
E-mail:  
Data: piątek, 11 stycznia 2013 19:44:45
Nie pocieszę bo naszemu kwiatostany wyrastały ponad 2 miesiące. Ale jak już zakwitnie...

Data: sobota, 12 stycznia 2013 13:08:33
Dziękuję za informacje. A już myślałem, że z moim dendrobium jest coś nie tak, skoro wszystkim kwitną w marcu, a moje pokazało pąki już w grudniu. Okazuje się, że wszystko się zgadza

Autor: rafał szewczyk
E-mail:  
Data: sobota, 12 stycznia 2013 14:08:22
To bardzo wdzięczne dendrobium nawet na parapecie.
Rok 2008 przełom luty/marze

rok 2012 mrzec

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: sobota, 12 stycznia 2013 14:31:51
Panie Rafale
piekne 'kaczuszki',przez 4 lata sporo urosło.
Gratuluję obfitego kwitnienia .
Pozdrawiam Iwona

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2013 20:43:06
Bardzo lubię takie zestawienia w czasie...
Gratuluję kwitnienia. Widać, że roślina ma dobrze

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl